Faceți căutări pe acest blog

duminică, 25 iulie 2010

Briose cu afine

Imi aduc si aminte cand am facut primele briose. Nu eram fanul brioselor caci mi se parea foarte convenabil sa le cumperi de pe undeva si gata. Pana intr-o zi cand mi-au facut cu ochiul intr-o revista niste briose tare dragute...cu afine. Am cumparat sfioasa o tava de briose gandindu-ma ca o sa fie doar un moft de-al meu si ca sigur nu o sa fac prea multe. Dupa ce am incercat reteta asta si am vazut cat de simplu se fac...n-am mai cumparat alte briose din alta parte. In plus, sotului meu ii plac taaare mult aceste mici prajiturele. Prin urmare, abia asteptam sa apara afinele ca sa fac pun minunatele briose in aplicare.
Ne trebuiesc:
150 g afine
300g faina
4 oua
200g unt
200g zahar
1 pliculet zahar vanilat
coaja rasa de la o portocala
2 pliculete praf de copt
3 linguri de lapte

Incingem cuptorul la 190 grade Celsius. Mixam bine de tot untul la temperatura camerei cu zaharul si zaharul vanilat


pana obtinem o crema

adaugam la crema obtinuta coaja rasa de portocala
apoi incepem sa adaugam ouale pe rand, amestecand foarte bine dupa fiecare


dupa ce terminam de incorporat ouale, adaugam faina cernuta si amestecata cu praful de copt


alternam cu cele 3 linguri de lapte rece pana reusim sa incorporam toata faina. Vom obtine o compozitie un pic mai tare. Adaugam apoi afinele si amestecam totul foaaarte usor cu spatula sau o lingura de lemn.


pregatim tava pentru briose, asezam in ea hartiutele speciale pentru copt si umplem cupele din ea numai pana la jumatate, deoarece la copt briosele vor creste foarte mult


Introducem tava la cuptor pentru 30 de minute, eu le-am lasat mai putin deoarece cuptorul meu coace foarte repede, oricum, va ghidati dupa miros, sau dupa intuitie, puteti face testul cu scobitoarea. Din aceasta compozitie ies cam 16-18 briose, deci, destule ca sa hraniti toata familia :). 
Scoase din cuptor arata asa:

se pot consuma oricand si la ce ora



                           sunt incredibil de pufoase, nu foarte dulci, deloc uleioase..superbe!


iar daca nu ma credeti, uitati si sectiunea :)



Enjoy!

13 comentarii:

  1. briosele cu afine sunt si preferatele mele, eu insa adaug si un pic de lamaie. Ti-au iesit tare frumos ale tale!

    RăspundețiȘtergere
  2. Andreea ce bine arata briosele tale........ de revista. felicitari pt prezentare, cred ca si gustul a fost pe masura.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc Lira, briosele astea au iesit la fel de fiecare data, nu ai cum sa dai gres la ele!

    RăspundețiȘtergere
  4. Kadiavsdutzu, briosele astea deja au niste coaja de portocala in ele si asta le da un gust minunat, data viitoare am sa incerc si eu sa pun lamaie.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna!
    Arata fain si imi vine sa ma incumet:).Cate "pufosenii" ies din cantitatea asta de ingrediente?

    RăspundețiȘtergere
  6. Diana, din cantitatile astea ies in jur de 20 de briose. Indeajuns cat sa hranesti o familie intreaga! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte buna reteta, doar ca noi le mancam goale si par un pic cam seci, asa ca in loc de afine amestecate in compozitie, pun cate o lingurita de gem de afine direct in tava, si am 3 straturi: aluat, gem si aluat.
    Sunt DELICIOASE!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumim pentru reteta... dar am si eu o nelamurire.
    La ce temperatura le coacem?

    RăspundețiȘtergere
  9. A fost prima reteta de briose incercata si a iesit peste asteptarile mele...am avut si un mare ajutor din partea fetitei mele dar ne-am indragostit de aceste briose!!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. A fost prima reteta de briose incercata caci m-a atras prin simplitate si rapiditate si au iesit peste asteptarile mele, delicioase(am inlocuit afinele cu ciresele) ...am avut si un mare ajutor din partea fetitei mele !Multumim!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Briosele facute impreuna cu copilasi sunt cele mai gustoase! Sa va traiasca fetita, sa va bucurati de ea, sa fie sanatoasa! Ati avut o idee foarte buna cu ciresele! Merg tare bine pe vremea asta! :).

      Ștergere

Trimite-mi comentariu aici.