Negresa cu nuci si sos de cafea

Dedic aceste mici si delicate prajiturele tuturor iubitorilor de cafea, caci altfel nu puteam sa gandesc. Pe langa faptul ca sunt pufoase, moi, cu o textura usor umeda, au un gust nemaipomenit. O sa va convingeti la sfarsitul postarii. Reteta este des intalnita, probabil ca multora le aduce aminte de copilarie, dar combinata cu sosul de cafea ii va da o nota aparte.
Prin urmare, avem nevoie de:
200 g unt (sau margarina, eu am folosit unt)
200 ml lapte
250 g zahar
250 g faina
100 g cacao neagra de calitate superioara
150 g nuci (eu am folosit cam 200 caci imi plac tare mult)
4 oua
1 pliculet de praf de copt
2 pliculete zahar vanilat
un strop de esenta de rom
Nucile se curata, se prajesc usor, apoi se toaca mare

Untul se taie cuburi


Cacaoa se cerne (aici inca nu era cernuta :) )

se cerne peste unt impreuna cu zaharul


se adauga toate peste laptele rece si se pun la foc amestecand incontinuu pentru a forma o compozitie uniforma
cand a dat primul clocot, inchidem aragazul si lasam la racit



Dupa ce s-a racit complet, adaugam zaharul vanilat si esenta de rom



apoi incepem sa incorporam ouale intregi, amestecand dupa fiecare


apoi continuam cu faina amestecata cu praful de copt



adaugam si nucile tocate



turnam totul intr-o tava tapetata cu unt si faina



si coacem la cuptorul incins, dar la foc mic cam 30-40 de minute; rezultatul este cam acesta



lasam prajitura la racit si apoi o taiem in patratele



daca nu doriti negresa cu sos de cafea, atunci va puteti opri aici, dar eu zic ca merita sa mergeti mai departe si sa faceti si sosul


Pentru sos avem nevoie de:
100g zahar tos
150 g cafea naturala concentrata proaspat preparata
2 linguri frisca lichida
50 g unt
3 lingurite rom de buna calitate
1 lingurita amidon dizolvat in 2 lingurite de cafea rece
1 plic zahar vanilat
3 picaturi esenta de cafea (optional)

intr-o craticioara punem zaharul pe foc si il lasam pana se caramelizeaza


turnam cu grija cafeaua peste caramel

amestecam bine si apoi adaugam cele 2 linguri de frisca lichida si untul

adaugam zaharul vanilat, esenta de cafea (daca folositi) si romul, amestecam bine, iar la final adaugam amidonul dizolvat in 2 linguri de cafea , lasam la foc mic pana se ingroasa sosul.
Obtinem un sos delicat cu aroma puternica de cafea pe care il turnam peste negrese

au un gust sublim!


si tare delicat


Etichete: