Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 7 iulie 2010

Pui picant chinezesc 辣椒鸡

Este un tip de mancare tipic bucatariei Sichuan, bineinteles ca are ardei mult si este foarte picant. Insa gradul de "iutenie" il puteti decide singuri, dupa cantitatea de ardei adaugata. Ceea ce este special acestui pui este insa...piperul Sichuan. La o prima vedere, bobitele par doar sa fie niste cojite de piper, dar au un parfum special si un gust aparte, nimic nu le poate inlocui. Eu am gasit acest piper intr-un super market chinezesc, in general se gaseste destul de usor la magazinele chinezesti pentru ca este destul de raspandit. Piperul de care vorbeam arata cam asa:

Daca totusi vreti sa faceti acest gen de pui si nu gasiti piperul mai sus amintit, atunci cred ca il puteti inlocui si cu piper boabe obisnuit, desi eu una nu sunt de acord cu inlocuitul ingredientelor din mancarea chinezeasca. Gustul nu va mai fi acelasi. Acum ca am lamurit-o si pe asta, sa trecem la treaba.
Avem nevoie de urmatoarele:

6 aripi de pui
2 lingurite sos de soia
14 ardei iuti uscati
1/2 lingurita sare
piper Sichuan
150 g ulei de arahide sau ulei vegetal pentru prajit
de asemenea mai avem nevoie si de 10-15 arahide crude

Modul de preparare este simplu, insa s-ar putea sa va deranjeze mirosul degajat de ardeii iuti...
aripioarele de pui se taie in bucati mai mici, se sareaza



se stropesc cu cele 2 lingurite de sos de soia si se lasa la frigider pentru 20 de minute


in wok sau intr-o tigaie normala, incingem uleiul de arahide si adaugam boabele de piper Sichuan (atentie, la ulei!)

apoi se adauga si ardeii intregi, iuteala lor se va raspandi in tot uleiul si il va face picant, dar va emana un miros la fel de picant

in foarte scurt timp, cateva secunde chiar, ardeii vor capata o culoare maro, este timpul sa-i scoatem din tigaie si sa adaugam aripioarele de pui


aripioarele se prajesc bine in ulei, apoi se adauga din nou ardeiul si piperul scos mai devreme din tigaie


cand aproape este prajit puiul, adaugam arahidele crude


mai lasam pe foc pret de 1 minut pana se prajesc si arahidele si scoatem totul pe servetele de hartie


se servesc in cosulete de rachita sau bambus tapetate cu servetele de hartie

s-ar putea sa vi se para mult 14 bucati de ardei iute, dar nu sunt atat de multe pentru acest tip de mancare, aripioarele mele au fost cu gust iute-mediu, deci se pot pune si mai multi ardei


pot face fata chiar concurentei aripioarelor picante de la fast food! :)

pofta buna!

5 comentarii:

  1. Si mie imi place iute, dar nu cred ca as pune 14 ardei iuti in tigaie...de-abia fac fata la unu'...

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Liana, asta este specificul bucatariei Sichuan, foarte foarte iute. Dar pentru inceput, poti pune mai putini ardei, oricum in contact cu uleiul incins nu vor mai fi atat de iuti. Exista retete care se prepara cu ulei de ardei iute, din punctul meu de vedere, acelea sunt retete duse la extrem! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Andreea, te felicit sincer pentru retete, mai ales ca-s un mare fan al bucatariei chinezesti. Te asteptam si pe siteul nostru, unde este cea mai vesela comunitate.

    RăspundețiȘtergere
  4. Numai cand ma uit la poze si deja am in fata ochilor un la duzi:).

    RăspundețiȘtergere
  5. Ximo, pe bune ca nu au iesit nici pe jumatate "la de" cat erau mancarurile alea de la restaurantele de langa Shangwai. Mai degraba ma lua "la duzi" de la fangbianmian :)

    RăspundețiȘtergere

Trimite-mi comentariu aici.