Faceți căutări pe acest blog

marți, 31 august 2010

Tarta cu mure



Intoarsa de prin peregrinarile mele prin tara, pe drum am gasit niste mure. Pe marea majoritate le-am transformat in dulceata de mure, insa am pastrat unele pentru un desert...si pentru ca nu stiam cum sa fie, am optat pentru o tarta. A iesit mai mult decat minunata, marturie o sta, parerea nasilor nostri.

Pentru aceasta tarta am folosit urmatoarele:
blat:
150 g unt
30 g zahar tos
60 g zahar pudra
60 g migdale macinate
1 galbenus de ou
250 g faina





Si am purces la treaba:

migdalele le-am prajit usor


le-am macinat in robotul de bucatarie



untul si cele 2 tipuri de zahar le-am mixat bine


apoi am adaugat galbenusul de ou si migdalele macinate (eu am lasat bucatele mai mari caci asa mi s-a parut mai interesant aluatul, dar va sfatuiesc sa macinati migdalele cat mai marunt caci s-ar putea sa aveti probleme la intinsul aluatului, asa cum am avut eu)


am obtinut un aluat sfaramicios pe care l-am strans intr-o mingiuta invelita cu folie si l-am dat la frigider 60 de minute


crema:
250 ml lapte
3 galbenusuri ou
100 g zahar tos
1 lingura amidon
1 pastaie vanilie
3 cuisoare aromate
1 lingurita coaja de portocala
250 ml frisca lichida

am pus laptele la fiert impreuna cu cele 3 cuisoare si am despicat pastaia de vanilie


am adaugat la lapte si pastaia si semintele de vanilie si am lasat sa dea in clocot


am scos pastaia si cuisoarele din laptele deja aromat, lasand numai semintele
am amestecat galbenusurile cu zaharul tos si coaja de portocala


am turnat laptele fiert peste ele si am pus totul din nou pe foc pana s-a format un sos ca o smantana


amdionul l-am dizolvat in 3 linguri de lapte si l-am adaugat cremei de pe foc


am lasat la foc mic pana s-a ingrosat ca o budinca si am lasat-o pana s-a racit complet


am intins aluatul intr-o foaie mai groasa si l-am pus in tava de tarta, l-am intepat cu furculita si peste el am pus o foaie de copt, l-am dat la cuptorul cu foc mic 20 de minute


(aluatul meu a fost destul de sfaramicios si l-am intins mai greu in tava, asta din cauza migdalelor macinate mai mare, daca nu il puteti intinde cu sucitorul, il puteti intinde direct cu mana in tava, e ok, se va coace la fel de bine)

am mixat frisca bine de tot si am adaugat-o peste crema deja racita


am obtinut o crema delicioasa si fina


blatul racit in tava a aratat asa


am pus crema peste el


si am nivelat-o un pic


decor:
300 g mure ( din care am folosit 100 g pentru suc)
50 g zahar
2 foi gelatina

am pus cele 200 g de mure peste crema



din restul de mure am obtinut suc de mure pe care l-am amestecat cu zahar si l-am pus pe foc pana s-a topit tot zaharul

am pus foile de gelatina la inmuiat


si le-am pus peste sucul cald obtinut


am lasat la racit si apoi am turnat sucul peste tarta de mure

iata tarta la final


iar o feliuta arata cam asa:


sau asa:


sau asa...


oricum ar arata, va spun ca gustul este SUBLIM!

Enjoy!

11 comentarii:

  1. Arata minunat!...si cu mure adevarate(adica culese de tine!)...mmmm ce aroma...!!!
    Felicitari pentru explicatiile clare si fotografiile frumoase care le insotesc!Iti doresc o saptamina frumoasa!xxx

    RăspundețiȘtergere
  2. E mortala...la propriu.:)
    Ma uit si-mi creste tensiunea.
    Blatul crocant,crema aia fiiiinaaa,
    murele,.
    Nu mai am cuvinte.
    N-am nimic in jur sa opresc salivatia.
    Ma duc sa-mi pun o inghetata. :(

    RăspundețiȘtergere
  3. superba tarta asta, cred ca e tare buna :) Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata de vis!
    Teribil de apetisanta
    ca, de altfel, tot blogul!

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna Carmen, iti multumesc pentru aprecieri, pozele nu mi-au iesit asa bine ca nu aveam destula lumina. Tie chiar iti ies superbe! Ce aparat foto ai?

    RăspundețiȘtergere
  6. Lia, intr-adevar blatul a fost crocant si bun, si culmea ca nu s-a inmuiat de la crema cum banuiam. A fost o surpriza placuta sa vad ca se pastreaza la fel de bine si dupa 2 zile.

    RăspundețiȘtergere
  7. Carmen, tarta asta se poate face cu orice fruct ai la indemana, sau cu fructele preferate. Iese bine oricum!

    RăspundețiȘtergere
  8. Iti multumesc, Mononoke! Imi plac mult retetele tale Thai! am sa incerc si eu din ele.

    RăspundețiȘtergere
  9. Super tarta! imi place combinatia de blat crocant, crema fina si mure!

    RăspundețiȘtergere

Trimite-mi comentariu aici.