Faceți căutări pe acest blog

marți, 7 septembrie 2010

Pui cu ciuperci negre shiitake


Aceasta mancare delicioasa imi aduce mereu aminte de copilasi chinezi...da, de zeci si sute de copilasi chinezi zglobii si zgomotosi, hazlii, neastamparati si infometati...Prima data am savurat aceasta mancare la o gradinita din China unde predam engleza. La pranz se servea masa intr-o cantina mare unde se strangeau copilasii care se asezau cumintei la mese ca sa isi manance pranzul. Si imi aduc aminte ce fericiti erau atunci cand li se aducea la masa mancarea lor preferata: pui cu ciuperci negre. Pe langa faptul ca este foarte satioasa, are si un gust delicios, ciupercile negre ii dau un gust aparte, aromat si tare placut. De la bucatarii acelei cantine am furat aceasta reteta si iata, astazi am aplicat-o in bucataria mea.
Ne trebuie:


3 pulpe de pui dezosate fara piele
1 fir de praz
1 morcov
5 ciuperci negre shiitake uscate
1 bucata de ghimbir
3 catei de usturoi
albusul de la 1 ou
3 lingurite de ulei
3 lingurite sos de soia
1 lingurita vin de orez
1 lingurita amidon
1 praf de sare

Inainte de a ne apuca sa gatim aceasta mancare, primul lucru si primul lucru pe care trebuie sa il facem este sa punem la inmuiat in apa calda ciupercile negre, deoarece ele necesita mai mult timp pana se rehidrateaza. Uscate, ele arata cam asa:



asadar, ele se pun intr-un castron cu apa calda si se lasa la inmuiat


apoi taiem pulpitele de pui in bucati mai mici,



adaugam un pic de sare


apoi peste ele adaugam albusul de ou, 1 lingurita sos de soia, otetul de orez si amidonul


amestecam totul si dam la frigider apoi incepem sa taiem legumele:

morcovii ii taiem cam asa:


usturoiul se prepara dupa tehnica urmatoare: se ia un catel de usturoi


se aseaza peste el lama unui cutit si apoi se loveste puternic lama cutitului


usturoiul va fi zdrobit, dar nu de-a dreptul pisat, in felul acesta el isi va elibera toate aromele placute. apoi se toaca cu cutitul, dar nu foarte marunt; se procedeaza la fel si cu ceilalti catei de usturoi


prazul se taie fasii


iar ghimbirul feliute


scoatem ciupercile de la inmuiat si le taiem fasii


bucatelele de pui se prajesc in wok pana capata o culoare placuta, se scot si se pun deoparte


se reaseaza wok-ul pe foc si se adauga usturoiul, prazul si ghimbirul


se calesc impreuna cateva secunde, apoi se adauga morcovii


ciupercile negre taiate


si apoi bucatelele de pui prajite


se amesteca totul, se mai lasa cateva secunde, se adauga sosul de soia, se mai lasa pe foc 1 minut pana se intrepatrund toate gusturile si aromele


se aseaza pe farfurie


si se savureaza


se serveste cu mare placere si bucurie, asa cum serveam eu...in rasete cristaline de copii ...

11 comentarii:

  1. Eu sint mereu prezenta la tine....nici nu se poate altfel...la asemenea bunatati si frumuseti...
    Trebuie sa incerc si eu puiul asta cu shiitake!Oare cu shiitake proaspete merge?Iti doresc o saptamina minunata!xxx
    Ps.aparatul meu este Kodak Z812 IS

    RăspundețiȘtergere
  2. Carmen, iti multumesc, esti o dulce! Cu ciuperci shiitake proaspete n-am incercat pana acum, ca nu prea am gasit pe la noi. Si le vedeam si in China destul de des in stare deshidratata, eu numai asa le cunosc. Cu ciuperci proaspete trebuie sa fie si mai buna mancarea asta.
    P.S eu am un Canon Ixus 750

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata minunat !! :) Da' io unde gasesc shiitake ?:(((

    RăspundețiȘtergere
  4. Silvia draga, eu le-am cumparat dintr-un magazin chinezesc acum ceva timp. Recent am mai trecut pe acolo si n-am mai gasit :(

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma bucur ca am daat de tine si de retetele tale delicoasa Andreea!! Si asta e minunata!!

    RăspundețiȘtergere
  6. De cand citesc blogul tau imi ploua in gura. Am mancat zilele trecute o supa hot&sour, am incercat sa gasesc o reteta pe net si asa am ajuns la blogul tau. Din pacate nu gasesc toate ingredientele de care as avea nevoie.
    Iti dau dreptate cand spui ca daca nu folosesc ingredientele potrivite, nu e la fel ca la restaurantul chinezesc. Si eu mai incerc sa fac cate ceva compatibil cu retetele chinezeste insa fara toate ingredientele nu iasa acelasi gust.
    Pentru hot & sour soup ai ceva reteta? Mi s-a parut de-a dreptul incredibila.

    RăspundețiȘtergere
  7. De cand citesc blogul tau imi ploua in gura. Am mancat zilele trecute o supa hot&sour, am incercat sa gasesc o reteta pe net si asa am ajuns la blogul tau. Din pacate nu gasesc toate ingredientele de care as avea nevoie.
    Iti dau dreptate cand spui ca daca nu folosesc ingredientele potrivite, nu e la fel ca la restaurantul chinezesc. Si eu mai incerc sa fac cate ceva compatibil cu retetele chinezeste insa fara toate ingredientele nu iasa acelasi gust.
    Pentru hot & sour soup ai ceva reteta? Mi s-a parut de-a dreptul incredibila.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ovidiu, iti multumesc pentru cuvintele frumoase. Tocmai zilele trecute am facut hot$sour soup, am facut si poze, cat de curand am sa o postez. Sper sa-ti placa!

    RăspundețiȘtergere
  9. Ati mai gasit intre timp ciuperci shiitake?pt ca si eu le caut de ceva vreme insa am gasit numai proaspete pe diverse site-uri bio...insa le-as vrea pe cele deshidratate pt ca din astea am mai mancat si sunt super!mersi!

    RăspundețiȘtergere
  10. esti super si tu si mancarea e perfect blogul tau are multe imagini si explicatii foarte bune cred ca si cel mai nepriceput om ar putea sa gateasca dupa retetele tale ai putea sa scrii o carte cu retetele de pe blog,asta spune despre tine ca ai mult talent,esti superrr

    RăspundețiȘtergere
  11. un site exceptional,foarte frumos.felicitari

    RăspundețiȘtergere

Trimite-mi comentariu aici.