Cum folosim betisoarele chinezesti



 O parte din cultura Chinei o reprezinta betisoarele pentru mancat 筷子 kuai zi. Nu numai ca sunt simbolul mancarii asiatice, dar au si o traditie indelungata. Primele dovezi scrise dateaza inca de acum 2000 de ani, in "Cartea Riturilor". Poate ca ar fi trebuit sa postez partea aceasta cu betisoarele cu mult timp inainte, insa m-am gandit ca multi dintre voi stiu sa foloseasca betisoarele. Pentru cine vrea sa mai exerseze sau sa aprofundeze tehnica folosirii betisoarelor, iata  aici cateva explicatii.


Pana a ajunge sa le foloseasca pe post de instrumente pentru mancat, chinezii rupeau cate doua crengute din copac si cu ajutorul lor amestecau in oalele in care gateau sau scoteau cu ele carnea pe care o prajeau la foc. Ulterior, au realizat utilitatea lor in procesul servirii mesei, incat le-au transformat in instrumentul de baza in bucatarie. In zilele noastre, betisoarele au capatat diferite marimi si culori, in functie de necesitati si dorinte.


Astfel, intalnim betisoare pictate in diferite culori


cu culori aurii sau argintii


 cu motive florale


sau din diferite materiale, metal, lemn sau bambus

 sau mai scumpe, din oase sau chiar exorbitant de scumpe, din fildes


din lemn sau lemn pretios

dar dupa cum spuneam cele mai uzuale sunt cele din bambus, care reprezinta si betisoarele de unica folosinta. La restaurantele chinezesti mai elegante intalnim betisoare mai lungi, din lemn, bambus sau os. Le vom gasi legate la un capat, fapt ce demonstreaza ca sunt noi si nu au mai fost folosite.

 La restaurantele chinezesti obisnuite si atunci cand comandam acasa mancare vom gasi betisoare din bambus de unica folosinta, sigilate in plastic sau hartie, pot arata spre exemplu, asa:

 Daca vi se pare ceva suspect la betisoarele primite, daca nu sunt sigilate in hartie sau plastic, daca sunt desfacute, mai bine nu le folositi! Iar daca sunteti la restaurant si doriti totusi sa mancati cu betisoare, cereti sa vi se schimbe betisoarele cu unele sigilate de unica folosinta. Este cel mai sigur mod sa va asigurati ca nu au mai fost folosite inainte.

 Betisoarele de unica folosinta care sunt in hartie nu sunt complet sigilate, insa le vom gasi lipite intre ele la un capat, si arata asa:

 Restaurantele care se respecta, intotdeauna vor avea pe masa acest mic obiect pe care se aseaza betisoarele atunci cand nu le folosim. Daca pe masa de servit nu gasim acest obiect, nu facem o tragedie din asta, vom sprijini varfurile betisoarelor de farfuria sau bolul din care mancam. 


Vom da dovada de bune maniere fata de mesenii chinezi si fata de gazda chineza daca folosim corect betisoarele si daca respectam cateva reguli: 
-nu ne jucam cu betisoarele chinezesti
-nu gesticulam cu ele atunci cand vorbim
-nu folosim un singur betisor in loc de doua
-atunci cand ducem mancarea la gura, nu tinem un betisor in mana stanga si pe celalalt in mana dreapta, ci numai amandoua betisoarele in mana dreapta
pe langa aceste reguli, mai exista si cateva superstitii legate de betisoarele chinezesti, astfel  pentru a evita momentele penibile la masa vom lua aminte la urmatoarele:
-sa nu batem cu betisoarele in bolul sau farfuria din care mancam-acest lucru aduce aminte de cersetorii care cer de mancare batand cu betisoarele in boluri pentru a atrage atentia celorlalti
-sa nu infigem betisoarele in mancare-acest lucru aduce in minte chinezului imaginea betisoarelor parfumate folosite in temple sau la morminte



 Odata desigilate din hartie sau plastic, vom dezlipi betisoarele tinand cu ambele maini de betisoare si cu o miscare ferma vom trage de ele pentru a le desface. O sa incerc sa fiu cat mai clara in explicatii si sa exemplific si cu imagini (multumesc pe aceasta cale sotului ca si-a lasat manutzele pozate :)  )


vom avea grija sa tragem de ambele betisoare in acelasi timp, pentru a nu le rupe , ideea e sa le despartim :)

 odata desfacute , ne vom asigura inca o data ca betisoarele sunt curate si ca sunt intacte. De asemenea va trebui sa ne asiguram ca nu au mici aschiute de ele si ca sunt perfect slefuite.


vom freca un betisor de celalalt pentru a obtine o usoara slefuire pe intreaga lungime a betisoarelor. Atentie! Acest lucru il vom face numai la betisoarele de unica folosinta lipite! Altfel, daca avem betisoare de lemn sau alt material, vom risca sa jignim gazda , daca servim masa in casa unui chinez si vom incepe sa le slefuim. Gazda va considera ca ne-a pus la masa betisoare de proasta calitate. sau deja folosite Sau, ar fi ca si cum chinezul s-ar apuca sa stearga furculita cu servetele atunci cand serveste masa la noi acasa.

pozitionam betisoarele in mana cu partea patrata  in sus, iar partea rotunda in jos


betisoarele se tin in causul palmei, intre degetul mare si degetul aratator
 betisorul de jos se sprijina pe muchia degetului inelar si se tine strans cu degetul mijlociu, facand astfel betisorul sa stea fix


 betisorul de sus se tine cu degetul aratator si din cand in cand se sprijina pe degetul mijlociu, ne ajutam de degetul aratator pentru a misca betisorul de sus si a-l face sa fie mobil si nu fix.

 exersam de cateva ori miscarea cu betisoarele pentru a ne obisnui, incercand sa inchidem si sa deschidem unghiul format intre cele doua betisoare

 imagine din exteriorul mainii

 dupa care putem incepe sa exersam pe diferite bucatele de mancare


 pentru inceput, e bine sa incepem sa exersam pe bucatele mici, spre exemplu mazare, fasole sau alune


 aici sotul meu a exersat temeinic cu cateva alune :)



 ajungand la dexteriatea de  a apuca si cate doua deodata :)


 in fond si la urma urmei nu trebuie mare dexteritate, se capata in timp si cu rabdare. Inainte de a ajunge in China eu nu reuseam deloc sa mananc cu betisoarele, dar dupa aceea am capatat mare dexteritate, si nu incercand foarte asiduu, ci pur si simplu de nevoie! Ganditi-va cum ar fi sa va aflati la o masa plina cu chinezi infometati si cateva platouri de mancare. Pana sa-mi dau eu seama cum sta treaba cu betisoarele, am facut foamea in cateva randuri :). Si uite asa, fara nici o tehnica, ci pur si simplu din nevoie, am inceput sa le folosesc, caci in China nu am vazut nici macar un pui de furculita si nici chinez care sa manance incet sau caruia sa nu-i fie foame :)

Succes la exersat si spor la mancat cu betisoarele! :)

Etichete: