Faceți căutări pe acest blog

joi, 16 decembrie 2010

Snickerdoodles-fursecuri cu scortisoara


Cam tarziu, ce e drept, incep si eu maratonul pregatirilor de Craciun. Nu ma voi pregati prea mult anul acesta, avand in vedere ca nu avem multe zile libere de care sa ne bucuram cu ocazia Sarbatorilor. Dar voi imparti cu voi unul dintre simbolurile culinare de Craciun: fursecurile. Pentru ca sunt mici, dragute, pentru ca ne plac, pentru ca le putem imparti cu cei dragi si putem rasplati colindatorii cu ele. Voi alege unele mai speciale, iar la sfarsitul postarilor despre fursecuri si prajiturele (asta va fi undeva pana in Ajunul Craciunului), voi posta niste prajiturele de suflet, cu dedicatie pentru voi.
Dupa cum spuneam, incep astazi cu Snickerdoodles. Sunt niste fursecuri foarte populare in America, desi nu sunt suta la suta amerciane, ci se pare ca au origini germane sau olandeze, inca se mai discuta pe tema asta :). Oricum, eu va spun ca daca le faceti, va veti indragosti pe data de ele. Sunt dulci, crocante, gustoase si mai presus de toate, mirosul de scortisoara va va umple casa cu aroma de sarbatoare.
Ne trebuiesc urmatoarele:
220g faina
110 g unt
150 g zahar
1 ou
1 lingurita praf de copt
un praf de sare
esenta de vanilie dupa gust sau un plic de zahar vanilat

iar pentru hainuta lor cea maronie:
2 lingurite scortisoara praf
2  linguri zahar 

Modul de preparare este foarte simplu, adica
cernem faina impreuna cu praful de copt si sarea


intr-un castron mixam untul cu cele 150 g de zahar si zaharul vanilat pana obtinem o crema pufoasa


adaugam apoi si oul


mixam bine, apoi adaugam faina, sarea si praful de copt

obtinem un aluat lipicios pe care il dam la frigider pentru o ora


dupa o ora scoatem aluatul de la frigider si din el formam mici bilute, cam cat o nuca mai mica


intr-un castronel amestecam cele 2 lingurite de scortisoara si cele 2 linguri de zahar


tavalim cate o biluta din aluat prin acest amestec


apoi o transferam pe o suprafata plana


cu ajutorul unui pahar o turtim, apasand usor pe pahar


si iata forma ei


continuam si cu restul de aluat, apoi transferam fursecurile pe o tava acoperita cu hartie de copt, vom lasa un pic distanta intre ele caci vor mai creste un pic la copt


cat timp le lasam la cuptor? in maximum 15 minute sunt gata. Nu va spun ce miros dulce de copilarie se imprastie in casa in acest rastimp! Le lasam sa se raceasca complet.

iata-le!


sunt tare dulci, adica dragute, adica...da, si dulci la gust:)


iar scortisoara usor intepatoare este nemaipomenita!

nepermis de crocante! :)

sunt irezistibile!


Spor la rontzait!

20 de comentarii:

  1. Am mai auzit de reteta aceasta, pe un forum rusesc, tin minte ca m-a amuzat denumirea. Vad ca se fac extrem de simplu, si imi imaginez ce aroma innebunitoare pluteste in aer in momentul coacerii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nati, e o joaca de copil sa prepari aceste fursecuri. Cei mici sigur s-ar distra sa le creeze, si apoi bineinteles, sa le savureze! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. gata, le-=am tercut si eu pe lista de Xmas baking :)
    btw, la ce temperatura le-ai bagat la cuptor si cam cate ti-au iesit din cantitatile astea?

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce dragute sunt.
    Am terminat curatenia si de luni,ma
    apuc si eu de fursecuri si uscaturi,ca mi-ai facut pofta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Florin, la 180 C le-am bagat si au iesit cam 2 tavi caci le-am facut mai mici. Cuptorul meu arde cam tare si de teama sa nu se arda am dat focul pe cea mai mica treapta. Asa ca intr-un cuptor normal cred ca se fac si mai repede.

    RăspundețiȘtergere
  6. Lia, eu deja ma pregatesc sa postez a doua reteta, poate iti face ceva cu ochiul pe aici :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Lilly, mirosul ca mirosul, dar sa simti si gustul!:)

    RăspundețiȘtergere
  8. A ajuns parfum de scortisoara pana aici !!! De facut pt Craciun! Poop u!

    RăspundețiȘtergere
  9. Daca vrei sa faci bani din ceea ce scrii, incearca Blogmoney si inscrie-te!
    http://aff.blogmoney.com?aid=2647&acid=223

    RăspundețiȘtergere
  10. Ana dear, mai am vreo 2 fursecele, asa ca help yourself!:)

    RăspundețiȘtergere
  11. Mai ai ??? :))) The cookie lady :))) POOP U ! :)))

    RăspundețiȘtergere
  12. hai ca le-am facut si eu in seara asta si mi-au iesit cam asa :) data viitoare o sa le las mai putin in cuptor (acum le-am lasat cam 16-17 min ca mi s-au parut nefacute) si o sa le las putin mai groase, sa ramana moi la mijloc (acum au iesit foarte crocante dupa ce s-au racit complet). mersi pt pont :))

    RăspundețiȘtergere
  13. Ana dear, nu mai am acum, s-au terminat. Dar te poti duce la Florin ca tocmai a facut cateva :)Vine miros de scortisoara de la el din bucatarie :))

    RăspundețiȘtergere
  14. Florin, la mine au iesit crocante si prima tura si a doua tura, moi nu stiu daca o sa iasa daca le lasi mai putin la copt. Au totusi sanse sa se faca un pic mai moi a doua sau a treia zi.

    RăspundețiȘtergere
  15. http://www.flickr.com/photos/veronique3/8418014462/in/photostream/
    Iata ce a iesit. Multumesc pentru reteta, e inr-adevar foarte simpla si fursecurile sunt delicioase.

    RăspundețiȘtergere
  16. La ingrediente nu scrieti nimic de zahar pudra,iar la modul de preparare scrieti ca se amesteca untul cu zaharul si cu zaharul pudra...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Zahar vanilat am vrut sa scriu, dar am scris din greseala zahar pudra. Modific acum. Multumesc!

      Ștergere
  17. Foarte rapida reteta, iar fursecurile au iesit foarte bune. La unele eu am inlocuit scortisoara cu nuca de cocos si mi-au iesit la fel de bune!

    http://whatsaysgoes.blogspot.ro/

    RăspundețiȘtergere
  18. wowww...cat de usor si repede se fac si arata super, atat de gustoase, pufoase si crocante in acelasi timp, trebuie incecate :D

    RăspundețiȘtergere

Trimite-mi comentariu aici.