Faceți căutări pe acest blog

luni, 7 martie 2011

Placinta turceasca cu foi yufka



Intr-o zi m-am dus la un kasap turcesc cu gand sa cumpar foi speciale pentru baclava. Tot invartindu-ma pe acolo, am dat de o droaie de chestii minunate, care mai bune, mai gustoase si mai aratoase. Intr-un final foi de baclava n-am luat caci n-am gasit, in schimb m-am pricopsit cu astea:


Foi yufka! Intr-un pachet sunt 5 foi mari, imens de mari de fapt. Super bine, super frumos! Dar cum as fi putut sa le prepar? Am dat fugutza repede la omul salvator si specialist in ale mancarurilor turcesti, Anna . Dupa vreo 2-3 ore de trancanit pe mess, rasete cristaline, mici barfe :P si alte vorbe, am aflat si reteta. Iat-o:
cele 5 foi yufka
400 ml lapte
3 oua
500 g branza (telemea de vaca)
100 ml ulei
1/2 legatura de patrunjel sau marar
susan negru

Acuma bineinteles ca si ambalajul arata ditamai tufa de patrunjel, dar eu una sincera sa fiu, sunt un pic certata cu patrunjelul (si mai ales in combinatie cu branza!) asa ca am optat pentru marar (sorry dear Anna!).


Dupa cum va ziceam, foile astea sunt maaaari, ca sa va faceti o idee sunt cam asa:


n-am avut ce face, le-am taiat dupa tava de aragaz (m-a durut sufletul sa le tai, dar...arta a cerut sacrificii), inca ma gandesc ce sa fac cu resturile taiate...Am uns tava de aragaz cu ulei, am pus peste prima foaie


intr-un castron am batut cele 3 oua



am adaugat peste ele si laptele



apoi uleiul



am amestecat totul bine de tot si am lasat deoparte

intr-un castron  am sfaramat branza cu ajutorul unei furculite


mararul l-am tocat marunt, marunt


si l-am pus peste branza



am uns bine prima foaie din tava cu amestecul de oua, avand grija sa impart compozitia sa-mi ajunga pentru fiecare foaie (am calculat cam un polonic din acela de supa pentru fiecare foaie)



iar peste am presarat o parte din branza amestecata cu marar


a urmat iar o foaie unsa cu compozitie de oua, dupa care iar branza


am continuat cu restul de foi, amestec de oua si branza; peste ultima foaie am pus restul de amestec de oua, dupa care am presarat susanul negru (era cat p-aci sa-l uit! :))) ). 



Am dat la cuptorul incins in jur de 40 de minute, timp in care m-am plimbat ca un leu in cusca pe langa cuptor caci de acolo venea o aroma placutaaaa. Chinul a luat sfarsit! Iata si rezultatul:


abia am asteptat sa se raceasca un pic :))


am taiat repede vreo 2 bucatele...ba chiar 3!


in fine...ce sa zic...le-am facut de petrecanie!



au fost la fel de bune si calde si reci


Thank you Anna, dear! Te invit si pe tine la o placintzica d-asta, chiar daca zici tu ca n-ai mancat pana acum cu marar! :P


haida, mai ia o bucatica! poate o sa-ti placa pana la urma! :)


17 comentarii:

  1. Ia uite , pentru inspiratie.
    http://www.culinar.ro/forum/continut/Retete-in-imagini/21320/Placinta-zdrentuita/
    si stiu sigur ca ma vazut pe undeva pe Culinar cred...o placinta cu foile tale la care doar baza era dintr-o bucata(da poti suprapune linistita si resturi de bucatele, unsa cu ulei sa unt, apoi cateva foi taiate cu foarfeca si imprastiate in tava, iar peste un amestec de iaurt, oua, stafide, zahar etc.
    Sigur poti adapta tu ceva.
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata bestial !!! Mi-ai facut o pofta exagerata. Cum ma faci tu sa intind foi la mana... :))) Abia astept sa le fac si eu. Te pupic dulce si ma bucur ca ai ales sa faci reteta mea. <3<3<3

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna Andreea,

    La multi ani de 8 Martie !!

    Placinta arata minunat si sunt convinsa ca este foarte gustoasa.

    De unde ai luat foile? Eu mi-am adus din Turcia, vara trecuta, vreo doua pachete, dar s-au dus.M-ar interesa sa stiu de unde se pot cumpara.

    RăspundețiȘtergere
  4. Andreea,

    O reteta tare potrivita acum ca se va umple piata de branzeturi de oaie.
    Cas,urda,telemea.
    Cred ca o fac de Pasti,ca se potriveste perfect.

    RăspundețiȘtergere
  5. andreea draga printre branzeturi si placinte,iti urez,poate nu esti obisnuita oi fi mai tanara,sa fii iubita ,nu numai de 8 martie!un buchet de lalele pentru tine la mine pe blog.

    RăspundețiȘtergere
  6. O placinta pe gustul meu!Arata super!

    RăspundețiȘtergere
  7. Flik-Flak, multumesc pentru sugestii.

    RăspundețiȘtergere
  8. Anna, dear, tu esti de vina pentru reteta asta! :)Pup.

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc Cristina! O primvara minunata si tie! Mi-am luat si eu foi d-astea din Turcia si le-am terminat atunci:) In Bucuresti am gasit un kasap in zona Iancului, langa posta.

    RăspundețiȘtergere
  10. Lia, cred ca da, se preteaza reteta asta de Pasti. Sa-mi zici cum ti-a iesit.

    RăspundețiȘtergere
  11. Multumesc Pansy, acum dau fuguta sa vad lalelele!

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc, Mariette! Te mai astept pe la mine!

    RăspundețiȘtergere
  13. nu-s ce se intampla da'cred ca e cu claculatorul meu iarasi ceva ca nu am putut vedea pozele nici in explorer nici in mozilla.pare a fi un fel de placinta dobrogeana.ca acum am si vrut sa vad si reteta.intreb si eu de unde ai cumparat foile yufka.

    RăspundețiȘtergere
  14. arata super! in loc de marar poti folosi patrunjel.

    RăspundețiȘtergere
  15. De unde ai gasit foile de placinta?

    RăspundețiȘtergere
  16. foile de placinta se gasesc din cand in cand la macelaria amir langa lidl crangasi

    RăspundețiȘtergere

Trimite-mi comentariu aici.