Faceți căutări pe acest blog

luni, 2 mai 2011

Plăcinţele chinezeşti cu carne



Iaca dupa atatea sarbatori, ma intorc la wok-ul chinezesc, caci taaare mult mi-a lipsit! Dar ce vorbesc eu despre wok aici? Azi nu folosim wok-ul, dar gatim tot chinezeste. Servim niste placintele delicioase renumite in zona de nord a Chinei si foarte renumite si in zona cea mai de sud a Chinei, zona Guangzhou. In bucataria cantoneza, ele fac parte din preparatele gen "dim sum", preparate care au in componenta lor diferite tipuri de aluaturi din faina de grau, fierte sau prajite.

Avem nevoie de:

300 g faina de grau
170 ml apa calda
250 g carne de porc
3 foi varza chinezeasca
3 fire de ceapa verde
1 bucata de ghimbir
3 catei de usturoi
2 lingurite amidon
2 lingurite sos de soia
1 lingurita vin de orez
1 lingurita ulei de susan
1 praf sare
1 praf piper
cca 100 ml ulei pentru prajit


mai intai de toate punem la fiert o oala cu apa, cand apa a fiert scufundam pentru 2 minute foile de varza 



le scoatem din apa, le scurgem bine de apa, dupa care le tocam marunt, tocam si ceapa verde marunt


tocam marunt usturoiul si ghimbirul


tocam carnea de porc si adaugam peste ea sarea, piperul, amidonul, sosul de soia, vinul de orez si uleiul de susan



adaugam peste carne ceapa, varza tocata si scursa bine de apa, usturoiul si ghimbirul



amestecam totul foarte bine pentru a obtine o pasta consistenta. Este foarte important ca pasta noastra sa nu lase lichid, daca este prea moale, atunci mai adaugam un pic de amidon. Lasam compozitia deoparte si ne ocupam de aluat.




pe masa de lucru cernem faina si facem in centrul ei o gropitza, adaugam apa calda 



incepem sa amestecam faina cu apa pana obtinem un aluat elastic care nu se mai lipeste de maini, il lasam sa se odinheasca 10 minute



rupem din aluat bucati de marimea unui ou



turtim cu podul palmei bucata de aluat, dupa care o intindem usor cu sucitorul


luam cam o lingura din compozitia de carne si o asezam in centrul cercului de aluat



incepem si strangem marginile aluatului 



formand intr-un final o bocceluta de aluat umplut



intoarcem bocceluta invers, astfel incat inchizatura ei sa vina pe masa de lucru



turtim usor bocceluta cu podul palmei



si cu ajutorul sucitorului indem usor de tot aluatul pentru a forma o placintica, avand grija sa nu apasam prea tare pe aluat, astfel incat sa nu iasa umplutura afara


vom obtine o placintica relativ subtire cam cat o farfurioara pentru ceasca de ceai



continuam cu restul de aluat si compozitie pana terminam de facut toate placintelele. Incingem uleiul in tigaie si prajim placintelele pe ambele parti la foc mic pana aluatul se rumeneste, presand din cand in cand pe aluat cu ajutorul unei lopatzele de bucatarie pentru a ajuta si carnea din compozitie sa se gateasca



le scoatem pe un servetel de bucatarie dupa care le servim imediat



le putem servi alatui de sos de soia, sau pasta de ardei iute si boabe de soia



garnisite cu ceapa verde




sau cu sosuri dulci



dar neaparat calde!



reprezinta un aperitiv grozav la o masa chinezeasca


sau pot fi servite la pranz


adevarat va spun si nu va mint,


sunt un deliciu!



Enjoy!

19 comentarii:

  1. imi inchipui e bune sunt.probabil ca trebuie mancate toate la o masa,pentu ca banuiesc ca se intaresc daca raman.am retinut reteta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi place ff mult ceea ce faci .... iar pe mine ma leaga ceva de China , tatal meu a fost trimis sa munceasca in China un an de zile si avem amintiri fff frumoase de acolo , asta a fost acum mai bine de 20 de ani .... sper cat de curand sa ma hotarasc la una din retetele postate de tine si sa-i fac o surpriza ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce faine ti-au iesit, si ce rabdare ai Andreea! Daca ai timp si chef, te astept sa participi la provocarea pentru luna mai "Dulce Romanie" organizata de mine :) Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. Vai ce biune trebuie sa fie.
    As manca vreo trei,poate patru,sau mai bine doar ma uit.:)
    Daca dau iama in placinte,sunt greude oprit.Eu si Bruce Willis.:)))

    RăspundețiȘtergere
  5. Te pup, Andreea scumpa! Ce bunatati ai facut si acum, de ma faci sa salivez la o ora atat de barbara :)
    O sa le incerc si eu, banuiesc cat de bune sunt.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cat de bine arata Andreea...Cred ca sunt grozave la gust

    RăspundețiȘtergere
  7. arata foarte bine si banuiesc ca se pot face cu orice fel de carne:0

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce placintele gustoase ai facut.Mi se pare foarte interesanta ideea sa le aplatizezi dupa ce le-ai umplut. Uite cum am aflat o tehnica noua! Mersic pt reteta.

    RăspundețiȘtergere
  9. Pansy, cred ca sunt bune si a doua zi, dar eventual sa le incalzesti. Sincera sa fiu, de fiecare data le-am servit imediat dupa ce au fost gatite.

    RăspundețiȘtergere
  10. Anonim, 2 mai 2011, 13:40 : m-as bucura tare mult sa stiu ca ai facut o surpriza tatalui tau gatind una din retetele mele! Iti multumesc pentru cuvintele frumoase si te mai astept pe la mine.

    RăspundețiȘtergere
  11. Alina, multumesc. Si iti multumesc si pentru invitatie! Nu am reusit niciodata sa particip la o Provocare, poate reusesc de data asta. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  12. Lia, sunt tare bune! Ti-as trimite una macar sa gusti, sa vezi cat sunt de bune! Cat despre faza cu Bruce Willis, si eu simt uneori treaba asta! :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Gabi, esti o dulce! Sa stii ca sunt mai simplu de facut decat pachetelele, asa ca poti sa le faci oricand. Ah, m-ai terminat azi cu tortuletul tau! Vezi ca vin iar pe geam la tine sa fur o felie, sa nu mai inchizi geamul! :) Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  14. Antonia, sunt buneeee de te lingi pe degete! Si mai ales cu sos langa ele...mmmm...

    RăspundețiȘtergere
  15. Nil, eu mereu le-am facut asa pentru ca umplutura asta e specifica pentru placintelele astea. Dar sigur poti inlocui carnea de porc cu altceva. Am mai vazut in China (dar nu am mancat) cu umpluturi din carne de vita sau cu creveti. Cred ca sunt si alea o nebunie!

    RăspundețiȘtergere
  16. Brandusa, tehnica asta este arhicunoscuta in China, in felul acesta umplutura se gateste uniform in interiorul placintei, carnea nu ramane cruda, iar exteriorul devine crocant. Si tehnica aceasta ne mai demonstreaza inca o data oroarea chinezului fata de carne cruda, sau negatita cum trebuie.

    RăspundețiȘtergere
  17. Buna! Vreau sa iti fac o propunere de colaborare. Trimite-mi un mail pe cristina.avadanei[@]sanomahearst.ro.
    Merci!
    O zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  18. Sunt mandra de mine:)) am gatit o groaza de retete de pe blogul tau. Mancarea chinezeasca mi se pare extrem de gustoasa si mult mai usoara decat mancarea noastra romaneasca.
    Acum m-am hotarat sa incerc si aceste placintele , iar pentru ca tot se lasa cu aluat o sa fac si turtitele cu ceapa cam in acelasi timp. Daca tot se lasa cu aluat, macar sa fie un deliciiu pana la capat.
    Iti multumesc ca ai rabdarea sa impartasesti si cu noi aceste retete.

    RăspundețiȘtergere
  19. Lacramioara, nici nu stii cat ma bucur ca incerci retetele chinezesti! Daca faci si aceste placintele, sa-mi spui cum ti-au iesit, sunt sigura ca o sa-ti placa! Turtitele cu ceapa neaparat sa le faci cu aluat oparit cu apa fiarta, altfel nu vor iesi la fel de gustoase. Astept detalii! :)

    RăspundețiȘtergere

Trimite-mi comentariu aici.