Plăcinţele chinezeşti cu carne



Iaca dupa atatea sarbatori, ma intorc la wok-ul chinezesc, caci taaare mult mi-a lipsit! Dar ce vorbesc eu despre wok aici? Azi nu folosim wok-ul, dar gatim tot chinezeste. Servim niste placintele delicioase renumite in zona de nord a Chinei si foarte renumite si in zona cea mai de sud a Chinei, zona Guangzhou. In bucataria cantoneza, ele fac parte din preparatele gen "dim sum", preparate care au in componenta lor diferite tipuri de aluaturi din faina de grau, fierte sau prajite.

Avem nevoie de:

300 g faina de grau
170 ml apa calda
250 g carne de porc
3 foi varza chinezeasca
3 fire de ceapa verde
1 bucata de ghimbir
3 catei de usturoi
2 lingurite amidon
2 lingurite sos de soia
1 lingurita vin de orez
1 lingurita ulei de susan
1 praf sare
1 praf piper
cca 100 ml ulei pentru prajit


mai intai de toate punem la fiert o oala cu apa, cand apa a fiert scufundam pentru 2 minute foile de varza 



le scoatem din apa, le scurgem bine de apa, dupa care le tocam marunt, tocam si ceapa verde marunt


tocam marunt usturoiul si ghimbirul


tocam carnea de porc si adaugam peste ea sarea, piperul, amidonul, sosul de soia, vinul de orez si uleiul de susan



adaugam peste carne ceapa, varza tocata si scursa bine de apa, usturoiul si ghimbirul



amestecam totul foarte bine pentru a obtine o pasta consistenta. Este foarte important ca pasta noastra sa nu lase lichid, daca este prea moale, atunci mai adaugam un pic de amidon. Lasam compozitia deoparte si ne ocupam de aluat.




pe masa de lucru cernem faina si facem in centrul ei o gropitza, adaugam apa calda 



incepem sa amestecam faina cu apa pana obtinem un aluat elastic care nu se mai lipeste de maini, il lasam sa se odinheasca 10 minute



rupem din aluat bucati de marimea unui ou



turtim cu podul palmei bucata de aluat, dupa care o intindem usor cu sucitorul


luam cam o lingura din compozitia de carne si o asezam in centrul cercului de aluat



incepem si strangem marginile aluatului 



formand intr-un final o bocceluta de aluat umplut



intoarcem bocceluta invers, astfel incat inchizatura ei sa vina pe masa de lucru



turtim usor bocceluta cu podul palmei



si cu ajutorul sucitorului indem usor de tot aluatul pentru a forma o placintica, avand grija sa nu apasam prea tare pe aluat, astfel incat sa nu iasa umplutura afara


vom obtine o placintica relativ subtire cam cat o farfurioara pentru ceasca de ceai



continuam cu restul de aluat si compozitie pana terminam de facut toate placintelele. Incingem uleiul in tigaie si prajim placintelele pe ambele parti la foc mic pana aluatul se rumeneste, presand din cand in cand pe aluat cu ajutorul unei lopatzele de bucatarie pentru a ajuta si carnea din compozitie sa se gateasca



le scoatem pe un servetel de bucatarie dupa care le servim imediat



le putem servi alatui de sos de soia, sau pasta de ardei iute si boabe de soia



garnisite cu ceapa verde




sau cu sosuri dulci



dar neaparat calde!



reprezinta un aperitiv grozav la o masa chinezeasca


sau pot fi servite la pranz


adevarat va spun si nu va mint,


sunt un deliciu!



Enjoy!

Etichete: