Cartofi picanti chinezesti 酸辣土豆丝


I'm back! :) M-am intors...Inca mai visez la zilele minunate petrecute in Belgia si tot oftez uitandu-ma la poze, dar incerc sa ma consolez cu faptul ca am ramas cu niste amintiri placute. Am sa va impartasesc din experienta mea in zilele ce urmeaza, acum repede repejor sa va povestesc despre o alta minune culinara chinezeasca. Ziceam mai demult printr-o postare de Pui cu curry si caju cum ca prietenia dintre chinez si cartof nu este una foarte stransa, dar din cand in cand se mai intampla ca un cartof sa nimereasca prin farfuria chinezului :). Asa se intampla si astazi cand chinezul, in special cel din zona Sichuan, prefera cartoful stir fry, deci CALIT ci nu PRAJIT . Pentru el, cartoful prajit este doar un snack inventat de occidentali care nu-si are locul intr-un meniu chinezesc. De-a lungul timpului insa, s-a multumit sa pregateasca cartoful astfel incat sa nu fie nici prea fiert, nici prea prajit, ci oarecum crocant, dar patruns si numai bun de mancat.
Pentru cine e iubitor de cartof si nu are idee cum sa-l mai pregateasca, iata aici o idee:



1 cartof mare (de preferat unul mare ca sa iasa feliile cat mai egale)
sau 2 cartofi mijlocii
1 ardei verde gras
2 catei de usturoi
3 ardei uscati iuti
1 lingurita boabe piper Sichuan
1/2 lingurita sare
2 lingurite ulei
2 lingurite vin de orez alb (alcool de gatit, dar alb sa fie!)


mai intai taiem cartoful in felii rotunde



 dupa care taiem feliile in bastonase subtiri, mai subtiri decat cele pentru prajit, le trecem printr-un jet de apa rece si le stergem cu un prosop de bucatarie


ardeiul gras in taiem fasiute




in wok punem la incins uleiul si adaugam boabele de piper Sichuan, le lasam cateva secunde sa aromatizeze uleiul, timp in care isi vor schimba culoarea


le scoatem din tigaie si adaugam tecile de ardei iuti



le lasam cateva secunde (deschideti geamul si luati o gura mare de aer caci va veni un miros puternic si iute din wok! :))) ), apoi adaugati usturoiul tocat


adaugati si cartofii pai


si ii caliti pana vor capata o culoare aurie placuta



adaugati apoi fasiile de ardei verde


mai caliti 1 minut dupa care potriviti de sare




adaugati si vinul de orez  (el va inmuia cartoful, dar nu foarte mult)



transferati pe un platou si serviti imediat


garnisiti eventual cu cateva fire de ceapa verde



 cartoful reloaded in stil chinzesc :)

are o textura tare interesanta

si un gust aparte



sper sa va placa!


Enjoy!

Etichete: