Tort cu ciocolată, cafea și zmeură






Odata cu incheierea Provocarii lunii iulie organizata de un blog minunat numit Simplu si bun, inchei si eu aici periplul retetelor cu zmeura. Dragii mei Daiana si Cosmin, va multumesc din suflet pentru ca ati ales acest fruct minunat in fata caruia ma inchin cu drag. Datorita voua, am pus pe blogul meu cele mai bune si mai delicioase retete cu zmeura din cate am descoperit eu pana acum. 
Sa nu credeti despre mine ca fac numai torturi, dar m-am gandit ca la finalul unei ceremonii asa frumoase precum Provocarea, ar fi cazul sa inchid totul cu acest tort special. 




In acest tort am pus muuuulta dragoste si  ingrediente placute sufletului meu: cafea si zmeura. Iar ca totul sa fie complet si parca si un pic mai pacatos, tare multa ciocolata! Deci, ciocoholicilor, sper ca sunteti fericiti! :)

Pentru blat:
4 oua
180 ml lapte batut
60 ml cafea tare preparata (espresso)
50 ml ulei
1 lingurita extract vanilie
175g ciocolata neagra
100 g unt
300 g zahar
50 g cacao
270 g faina
1 lingurita praf copt
1/2 lingurita bicarbonat sodiu
1 praf sare

Pentru umplutura de zmeura

350 g zmeura proaspata sau congelata
100 g zahar
3 lingurite suc de lamaie proaspat stors

Pentru umplutura de ciocolata

250 g ciocolata cu lapte
2 lingurite unt

Mai intai incingeti cuptorul la 200 grade C. Pregatiti o forma de tort rotunda cu diametrul de 18 cm. Ungeti-o cu unt si tapetati fundul ei cu hartie de copt. 




Intr-o craticioara puneti zmeura, zaharul si sucul de lamaie. 
Lasati sa fiarba pe foc impreuna pana ce obtineti un sos legat ca dulceata. Puneti la racit


Preparati espresso si lasati sa se raceasca.


Intr-un castron incapator amestecati ingredientele uscate: faina, cacaoa, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea.


Intr-un castron pe care l-ati pus la bain marin puneti ciocolata neagra si untul sa se topeasca. Luati de pe foc si amestecati bine, lasati deoparte sa se raceasca. 
 Intr-un castron mediu bateti cu telul ouale, impreuna cu laptele batut, uleiul, zaharul si extractul de vanilie. 



adaugati espresso rece si amestecati, dupa care adaugati si cicolata topita impreuna cu untul. 


Turnati amestecul lichid in castronul cu ingredientele uscate si amestecati bine. 



Turnati in forma de tort pregatita numai jumatate din compozitie. 




Coaceti pentru 30 de minute. Lasati blatul sa se raceasca usor in forma, dupa care il scoateti pe un gratar sa se raceasca complet.  Repetati operatiunea si pentru cealalta jumatate de compozitie. 


Veti obtine doua blaturi de tort. Taiati partea rotunda de sus a blaturilor.


Fiecare blat il taiati in doua, astfel incat in total sa obtineti 4 felii de blat. 

Pentru insiropat:

50 ml cafea tare preparata (espresso)
50 ml lichior de cafea
1 lingurita extract de cafea
3 lingurite zahar


intr-un castronel mai mic amestecati toate ingredientele de mai sus. Cu ajutorul unei pensule insiropati blaturile.



Puneti pe bain marin ciocolata cu lapte si untul. Cand s-au topit, luati de pe foc si lasati deoparte. 


Peste blaturile insiropate puneti un strat subtire de ciocolata cu lapte (cam 2 linguri) 


dupa care compozitia  de zmeura (tot cam 2 linguri).



 Alternati blaturile cu ciocolata si zmeura, avand grija sa insiropati si ultimul blat. 




Initial, am vrut sa montez inelul formei de tort pentru a da un aspect mai ingrijit tortului, insa m-am razgandit si am vrut sa-l las asa...neingrijit, vulcanic si cu valurile astea de zmeura si ciocolata. Carnagiu! Ce mai?! :))



La sfarsit, turnati restul de ciocolata cu lapte, lasand darele de ciocolata sa navaleasca peste tort. Exagerez prea mult? :) Va descurcati voi la fatza locului. :)

Apoi il ornati cum vreti. Eu am pus imediat peste ciocolata zmeura si frunze de menta si gata. :)



Rezistati eroic si lasati-l la frigider vreo 2 ore, bine hai, pentru cei mai putin rezistenti, 1 ora :))



 dupa ora cea critica va lasati prada tortului


 sau dati o feliuta prada voua :)





 daca mai este cazul luati si cate o gura de cafea :)




 o ultima feliuta, in special pentru tine, Magda F. (L.M.A dear!) :)


 Enjoy! :)