Prăjitură cu lime, mascarpone și ciocolată albă



În legătură cu această prăjitură nu am decât 3 cuvinte să vă spun: lime, lime, lime! :)) Delicioasă este peste poate, acest lucru îl pot confirma vreo 5 prietene ale mele de la care nu am auzit decât o multitudine de m, adică mmmmmm :)) și încă niste fete dulci și minunate cu care m-am întâlnit săptămâna trecută și în compania cărora m-am simțit tare bine! De curând Electrolux  a lansat un nou proiect numit Electolux Open Day, in care o zi pe lună se dechid porțile showroom-ului și este invitat un blogger să folosească produsele marca Electrolux și să gătească o rețetă simplă, rapidă și gustoasă.
Așa că, una peste alta, eu am fost prima norocoasă din acest proiect. Vă spun sincer că m-am simțit minunat în bucătăria Electrolux, mai ales ca am avut atâtea fete draguțe care m-au ajutat să termin prăjiturica foarte repede, iar Carmen a transmis "live" pe Facebook detalii de la fața locului :)). Poze nu am să vă arăt din acea seară, însă vă las cu rețeta și cu niște poze nu prea reușite, facute mai demult. Am făcut prăjitura într-o tavă mare de aragaz atunci, dar eu astăti am să vă dau ingredientele pe care le-am folosit inițial, când am făcut-o pentru prima dată.
Prima dată am făcut această prăjitură acum vreo 3 luni, când inițial am vrut să fac de fapt o simplă prăjitură cu lămâie. Dar pentru că am găsit la Metro un săculeț întreg cu lâmâi verzi foaaarte frumoase și mari, m-am gândit să schimb un pic datele problemei. Dacă nu găsiți lămâi verzi, nu vă plac sau vi se par prea scumpe, atunci folosiți lămâi galbene, iese la fel de bună prăjitura. Însă, pe mine, lămâile verzi m-au cucerit definitiv! :) Și vă mai spun ceva: dacă vă apucați să faceți prăjitura asta, o să mă țineți minte, ever! :P O să vedeți cum din cuptor ies niște arome minunate și îmbietoare, iar la ușă o să vă bată vecinii înnebuniți de miros! :))



Dar pe cât de bună a fost prăjitura, pe atât de urâte mi-au ieșit pozele. Atunci mi-am propus să refac prăjitura și o altă ședință foto, dar nu am mai apucat. Așa încât, pentru că s-a cerut destul de mult rețeta acestei prăjituri, o postez astăzi așa, cu pozele astea urâțele :). Gata cu vorbăraia, trecem la treabă! :)

pentru blat cu tava de 35x35 cm

4 ouă
150 g unt
75 g iaurt
3-4 lămâi verzi mari
220 g zahăr alb
2 lingurițe zahăr vanilat
300 g făină
2 lingurițe praf de copt
1 praf sare

pentru sirop:
3 lămâi verzi mari
500 ml apă
150 g zahăr alb

pentru cremă:
4 lămâi verzi mari
200 g ciocolată albă
150 g mascarpone
1 plic gelatină granule


Încingeți cuptorul la 180 grade Celsius. Într-un castron amestecați făina cu sarea și cu praful de copt, lăsați deoparte. Topiți untul într-un vas și lăsați-l să se răcească.  Spălați bine de tot cu apă caldă și detergent lămâile verzi 


 și stoarceți sucul lor( trebuie să obțineți cam 60 ml suc lămâie)


intr-un castron bateti ouăle împreună cu zahărul și zahărul vanilat pana ce își dublează volumul


înglobați iaurtul si untul topit și amestecați din nou. Turnați sucul de lămâie și adăugați și coaja de lămâie. Amestecați


cu ajutorul unei linguri înglobați făina amestecată cu praful de copt și sarea. Trebuie să obțineți o compoziție groasă care cade de pe lingură, dar nu foarte lichida. 


turnați amestecul într-o tavă unsă cu unt sau tapetată cu hârtie de copt


ca sa nu aveți surprize să se ardă pe lături prăjitura, puteți să înveliți tava în foaie de staniol. Dați prăjitura la cuptorul încins pentru 35-40 de minute. Faceți testul cu scobitoarea. Veți obține un blat nu foarte înalt, cam de 4-5 cm


lăsați blatul în tavă pentru 15 minute să se răcorească, după care îl scoateți pe un grătar să se răcească complet.  Între timp pregătiți siropul: într-o oală turnați apa împreună cu zahărul și lăsați să fiarbă până se formează un sirop mai gros. Lăsați siropul să se răcească. Radeți lămâile verzi, stoarceți sucul lor și adăugați sucul și coaja de lime la siropul de zahăr. Înțepați blatul din loc în loc cu furculița și însiropați blatul cu ajutorul unei pensule de bucatărie. Lăsați blatul deoparte să se îmbibe cu sirop.


Radeți cele 3 lime și stoarceți sucul lor. Hidratați gelatina în 2 linguri de apa și lăsați-o să absoarbă toată apa. Puneti într-un castron la bain marin ciocolata albă ruptă bucăți împreună cu sucul de la cele 3 lime. Lăsați ciocolata să se topească compet. Imediat adăugați gelatina hidratată și lăsați compoziția să se răcească complet.


Duă ce s-a răcit compoziția, adăugați coaja de lime și mascarpone, amestecați pentru a obține un deliciu de cremă! :)


întindeți crema peste blatul însiropat și dați la frigider pentru cel puțin o oră


 tăiați prăjitura în pătrățele mici și ornați cu feliuțe de lime și mentă sau ce frunze vă mai plac :)


serviți un pahar de mojito lângă dacă aveți chef de petrecere :)


sau puneți la încălzit un ceai bun 



nu contează lângă ce o serviți, este la fel de bună și simplă



 Enjoy! :)