Tarta cu crema frangipane si smochine




Nu stiu despre voi, dar fructele copilariei mele sunt...smochinele! Nu merele, nu perele, nu caisele, nu prunele, ci...smochinele! Smochinele proaspete! Bunicul meu a avut in curte un smochin mare. Asa ca eu de mica ma stiu cu smochinul ala in curte. Facea niste smochine mici, mai inchise la culoare, cu miezul parfumat, dulce si de o culoare usor rozalie. 


Multa lume intra in curtea bunicului si nu stia ce fructe sunt alea. Dar eu mancam aproape toata vara si pana catre sfarsitul toamnei. 
Intr-o zi...smochinul bunicului s-a uscat. Asa ca bunicul a trebuit sa-l taie. Insa pe langa smochin au rasarit alti lastari, din care a mai iesit un smochin. Adica smochinul care este si acum in curtea bunicului si din care am mancat smochine si vara aceasta. Asa de tare m-am bucurat cand am vazut smochinele...am zis ca neaparat trebuie sa pregatesc si un dulce din ele. 
Asa ca m-am gandit ca smochinelor mele le-ar sta foarte bine in aceasta tarta :). 




Ingrediente:
pentru crusta:
150 g faina
120 g unt RECE
50-70 ml apa RECE
1 praf sare

pentru crema frangipane:

150 g migdale 
100 g unt
100 g zahar
1 ou
zahar vanilat
+
10 smochine mici sau 5 smochine mari




Pentru crusta: intr-un robot de bucatarie puneti faina, untul RECE taiat bucati si sarea. Pulsati cateva secunde robotul pana ce obtineti o compozitie de faina cu bucatele de unt de marimea bobului de mazare. Turnati apa si porniti din nou blenderul. Veti obtine o compozitie lipicioasa si usor neomogena. (In functie de consistenta untului si a fainii, e posibil sa folositi mai multa sau mai putina apa). Daca aluatul vi se pare prea lipicios, presarati peste el inca 1 lingura de faina. Strangeti aluatul intr-o bila, inveliti-l in folie alimentara si dati-l la frigider pentru cel putin 30 de minute. 

Intre timp pregatiti crema frangipane:
Intr-un robot de bucatarie mixati migdalele pana ce obtineti o faina fina. Puneti faina obtinuta intr-un bol. Adaugati peste untul moale si amestecati. Adaugati apoi oul si zaharul vanilat. Amestecati si obtineti o compozitie compacta.

Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Scoateti aluatul de la frigider. Presarati blatul de lucru cu faina si asezati aluatul desfacut din folie. Intindeti-l cu sucitorul, astfel incat sa obtineti un dreptungi potrivit pentru tava de tarta. Intindeti aluatul in tava, intepati-l cu furculita din loc in loc. 
Turnati crema frangipane si nivelati bine cu ajutorul unei linguri. Taiati smochinele in sferturi si asezati-le in tava.


Dati tava la cuptor pentru 30-35 de minute. 



Lasati tarta sa se raceasca complet in tava. 
Deasupra puteti sa mai presarati cateva migdale tocate si frunze proaspete de menta



Taiati tarta in felii potrivite si serviti cu smochine proaspete


Desi n-am incercat, am auzit ca altii au taiat tarta cat era calda inca si au servit-o cu inghetata alaturi. Daca faceti lucrul asta, sa-mi spuneti si mie cum vi s-a parut! :)



Noua ne-a placut asa cum a fost si o vom mai incerca si data viitoare.


Enjoy!