Tarta cu ciocolata si capsune






Desi am facut aceasta tarta prin luna martie (mai exact de 8 martie) :), nu am apucat sa o postez pana acum. Insa cum au inceput pe piata sa apara capsunele, si din cate am auzit, chiar capsune romanesti, am decis ca ar fi cazul sa o postez, poate doriti sa o faceti si voi. 
Fara indoiala, este una dintre cele mai bune tarte pe care le-am facut si mancat vreodata! Desi, va ziceam eu  ca nu prea imi place ciocolata, capsunele astea au facut din aceasta tarta ceva cu totul special! Adica stiti voi, capsune si ciocolata sunt o combinatie care nu da gres nicioidata. 




Ingrediente: 
(pentru o tarta cu diametrul de 26 cm):
pentru crusta de ciocolata:
200 g unt RECE
70 g zahar pudra
50 g cacao
300 g faina
1 praf sare
1 galbenus de ou
50-70 ml apa RECE

pentru umplutura:
200g ciocolata neagra
100 g ciocolata cu lapte
200 ml smanta lichida
1 lingurita cafea solubila
2 lingurite extract de vanilie 
sau zahar vanilat
3 linguri cognac/brandy de buna calitate
400 g capsune proaspete


Modul de prepararea al aluatului de tarta este unu clasic, poze pas cu pas gasiti si AICI sau AICI. Intr-un bol amestecati faina, cacaoa, sarea, zaharul pudra, lasati deoparte. Taiati untul cubulete si dati-l la congelator pentru 10 minute. Intr-un blender turnati o jumatate din amestecul de faina, jumatate din catintatea de unt, dupa care cealalta jumatate din cantitatea de faina si din nou restul de unt. Porniti blenderul si mixati cateva secunde pana obtineti o compozitie nisipoasa. 
Adaugati galbenusul de ou si apa cu gheata si mai porniti blenderul pentru cateva secunde, pana ce compozitia incepe sa se adune usor. Cantitatea de apa variaza in functie de consistenta fainii.
Rasturnati compozitia pe blatul de lucru (nu-i nicio problema daca inca mai aveti firmituri de aluat in blender), framantati aluatul de 2-3 ori (nu mai mult de atat!!), pana ce obtineti o masa compacta.

Aplatizati aluatul cu podul palmei, inveliti-l in folie alimentara si dati-l la frigider pentru 1-2 ore. 

Incingeti cuptorul la 180 de grade Celsius. Scoateti aluatul din frigider si lasati-l pe blatul de lucru in jur de 5 minute ca sa il puteti manevra mai bine. Cu ajutorul unui sucitor intindeti aluatul cu o grosime de 1/2 cm. Ajutati-va de sucitor si transferati aluatul in forma de tarta. Intepati aluatul din loc in loc cu o furculita. Acoperiti aluatul cu hartie de copt peste care puneti boabe de fasole, bobe de orez sau bile din ceramica pentru aluat. Aceasta metoda ne va ajuta ca aluatul sa nu creasca in mijloc in timpul coacerii si sa avem o crusta dreapta si uniforma. Dati aluatul la cuptorul incins pentru 15 minute. Scoateti tarta din cuptor, indepartati hartia de copt si boabele de fasole (sau ce ati ales sa puneti) si mai dati crusta la cuptor pentru inca 15 minute.
Scoateti crusta din forma, asezati-o pe platoul de servit si lasati-o sa se raceasca complet. 


Pentru umplutura, intr-o craticioara aduceti la punctul de fierbere smantana lichida, stingeti focul. Adaugat ciocolata neagra si cea cu lapte rupta bucatele cat si lingurita de cafea solubila, amestecati energic pana obtineti o masa  de ciocolata fluida si lucioasa. Adaugati extractul de vanilie si cognac-ul, amestecati din nou. Turnati amestecul in forma de tarta si dati la frigider pentru 1-2 ore pana ce compozitia se intareste.

Taiati capsunele si asezati-le pe deasupra tartei. Serviti imediat. 
Oh, the joy! :) 


Joy to the strawberries! :)