Faceți căutări pe acest blog

marți, 29 iunie 2010

Peste chinezesc cu morcovi, telina si ciuperci





In China, principiul "nici o masa fara peste" functioneaza la fel de bine ca si la noi. Ba chiar mai bine, pestele este savurat destul de des in China, mai ales la mesele festive, atunci cand vin musafiri la masa, sau la diferite evenimente.
Azi am ales o reteta mai usoara, intrucat caldura de afara ma napadise, in plus, nu mai postasem demult o reteta chinezeasca. Mancarea asta am savurat-o exact in ultima mea zi inainte de a pleca din China, mi-a ramas la suflet si am zis ca neaparat trebuie sa o incerc. Atunci cand mi s-a adus la masa, am intrebat pe domnisoara care ma servea ce contine mancarea, mi-a zis ingredientele, le-am inteles pe toate, mai putin un tip de leguma...mi-a repetat de cateva ori, am cautat in dictionare, peste tot...nu-mi dadeam seama ce este, cand aproape ca renuntasem, am gasit: ciuperci pleurotus!:)
Buuun, acuma ca am dezlegat si misterul asta, sa incepem pregatirile

ne trebuiesc urmatoarele:
200 g peste crap taiat cuburi (cred ca puteti pune si alt tip de peste, numai sa nu aiba oase)
100 g ciuperci pleurotus
2 tije de telina verde taiate oblic (apio ii mai spune)
1 morcov taiat oblic
100 g amidon
1 ou
1 catel de usturoi zdrobit
1 bucata mica de ghimbir proaspat tocat marunt
2 lingurite sos de soia
1 lingurita otet de orez
2 lingurite sos de peste
1 ligurita ulei de arahide
sare, piper
ulei pentru prajit

(tin sa mentionez ca mancarea nu va avea acelasi gust daca puneti telina din aceea alba in loc de tijele de telina), ma refer la tijele astea de telina


batem oul intr-un castron



apoi bucatile de peste le tavalim prin amidon


api le dam prin oul batut


si apoi iar prin amidon



bucatile astfel formate le vom praji in ulei incins


cand capata o culoare aurie, le scoatem pe un servet sa se scurga si le lasam deoparte



in wok incingem 2 lingurite de ulei de arahide, adaugam ghimbirul si usturoiul, calim 30 de secunde

adaugam morcovii


apoi telina



si ciupercile de care vorbeam mai sus...apoi sarea si piperul, ciupercile vor lasa un pic de apa, de asta avem nevoie, incepe si se formeaza sosul

adaugam apoi sosul de soia, sosul de peste, otetul de orez, 1 lingurita de amidon dizolvata in apa


sosul se ingroasa un pic, apoi adaugam bucatile de peste pane

amestecam totul pret de cateva secunde
si inchidem focul; servim intr-un bol mai mare

sau in boluri mai mici alaturi de orez

4 comentarii:

  1. buna, eu urmaresc un serial TV, coreean si imi place tare mult felul cum gatesc ; ce pun in mancare cum se combina si modul de a se insanatosi, cand sunt bolnavi... pur si simplu bucataria lor m-a fascinat!
    ma alatur si eu tie din aceasta curiozitate si te pun la mine pe blog!. La cat mai multe postari!
    o sa incerc si eu!

    RăspundețiȘtergere
  2. multumiri din toata inima.cautam de mult modalitatea cum e facut pestele asa prajit si in final...la noi la calarasi se serveste un meniu cu peste preparat la fel doar ca are doar legume si morcovi si acel sos.ai cumva reteta acelui sos?putin iute

    RăspundețiȘtergere
  3. Bună!
    Aș vrea să încerc rețeta dar unde găsesc sosul de pește?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Il gasesti in magazinele on line, in Dragonul Rosu sau la Mega Image sau orice supermarket la sectiunea de produse asiatice.

      Ștergere

Trimite-mi comentariu aici.