Furnici in copac 树上蚂蚁

Probabil ca multi dintre voi ati mancat acest fel de mancare renumit in China. Pe langa faptul ca este delicioasa la gust, arata si tare bine, iar combinatia de carne tocata si paste duce sigur cu gandul la o mancare italieneasca. Aceasta este o mancare pur chinezeasca si are o denumire un pic ambigua, dar nu are nimic de a face cu furnicile. In China, multe dintre mancaruri au o istorie la baza, si exista in arta culinara chineza de sute de ani. Multe preparate au nume de personaje importante din istoria Chinei, au combinatii de nume de animale sau pur si simplu au o denumire dupa modul cum arata. Asa este acest tip de mancare: micile bucatele de carne tocata seamana cu niste furnici care se catara pe crengile unui copac, iar crengile sunt reprezentate prin taiteii de orez. De aici vine denumirea acestui preparat ce face parte din bucataria Sichuan. Si daca vine din aceasta bucatarie, atunci siiigur avem nevoie de ardei iute.

Ne trebuiesc urmatoarele ingrediente:


300 g carne tocata de porc
200 g taitei vermicelli din fasole mungo
5 ciuperci urechi de lemn uscate (mu'er)
2 fire de ceapa verde
1 bucata de ghimbir
2 catei de usturoi
1/2 lingurita sare
1/2 lingurita piper
2 ardei iuti
piper Sichuan
1 lingurita amidon
2 lingurite sos de soia light
1 lingurita de sos de soia dark
1 lingurita vin de orez
1 lingurita ulei de ardei iute (daca nu aveti, suplimentati cu inca o teaca de ardei iute)
2 lingurite ulei de susan

Se prepara in felul urmator:
ciupercile urechi de lemn uscate se pun la inmuiat intr-un castron cu apa

asa arata cand sunt uscate
carnea tocata se pune intr-un castron si peste ea se adauga sarea , 1 lingurita de sos de soia, otetul de orez, 1 lingurita de ulei de susan si amidonul; se amesteca bine si se lasa la frigider 20 de minute.

taiteii se scufunda intr-o oala cu apa clocotita si se lasa 5 minute, apoi se trec prin apa rece si se scurg.

ardeiul iute se toaca marunt

ghimbirul, usturoiul si ceapa se toaca marunt, de la ceapa se separa partea alba de cea verde



in wok se incinge 1/2 lingurita de ardei iute si cealalta lingurita de ulei de susan


uleiul de ardei iute, pe langa faptul ca este foarte aromat si bineinteles iute, are o culoare rosiatica tare placuta care va da un aspect frumos mancarurilor.

(daca nu aveti ulei de ardei iute, il puteti prepara singuri acasa, incingeti 200 ml de ulei de susan, dati focul foarte mic si puneti in ulei cati ardei iuti uscati va lasa inima, se pot pune si 20 de bucati, lasati sa fiarba asa la foc mic 10 minute, timp in care uleiul va capata o culoare rosiatica si un miros de ardei)
peste uleiul incins se adauga ardeii iuti tocati marunt
apoi se adauga partea alba de la ceapa, ghimbirul si usturoiul+piperul Sichuan.

marea majoritate a retetelor din bucataria Sichuan cer acest gen de piper, de aceea se numeste si piper Sichuan, eu l-am gasit la magazinele chinezesti de la noi din tara.

se calesc toate pret de cateva secunde dupa care se adauga carnea tocata pregatita anterior, se caleste pana incepe sa formeze un sosulet
taiem ciupercile urechi de lemn hidratate..poate o sa vi se para ca arata un pic cam ciudat, dar sunt foarte gustoase

se adauga la amestecul de carne

se adauga taiteii de orez scursi de apa, iar peste ei sosul de soia light si restul de ulei de ardei iute

se amesteca totul bine astfel incat bucatelele de carne sa fie imbinate cu taiteii, se transfera pe un platou

se presara peste tot piper proaspat macinat


apoi partea verde de la ceapa


si cam asta este.


se serveste ca atare dar cu mare grija caci totusi este iute

Etichete: