Prajitura cu caise si ciocolata


Este o prajitura cu gust sublim de caise, un gust acrisor dar si dulce in acelasi timp, parfumat si tare delicat. Draga Sara, dupa cum ti-am promis, iata prajiturica cu foi de care vorbeam, este foarte asemanatoare cu prajitura cu afine, numai ca aceasta este parca si mai buna la gust. Stiu ca acum nu prea se mai gasesc caise pe piata, dar daca totusi dati peste ele, va sfatuiesc sa le puneti in aplicare pe aceasta prajiturica si nu o sa va para rau. Daca nu gasiti, dupa cum ziceam si in cealalta postare, puteti sa faceti prajitura si cu alte fructe. O sa va placa oricum. Si da, din lipsa de timp am apelat iar la foile minune cumparate, dar bineinteles ca puteti face foile acasa.
Buunn, acum ca am lamurit-o si pe asta iata de ce ingrediente simple avem nevoie:
1 kg caise
200g zahar
300 g frisca lichida
2 pachetele zahar vanilat
1/2 pliculet granule de gelatina
1 pachet foi de cacao
200g ciocolata neagra+3 linguri apa

am procedat in felul urmator:

am pus un vas cu 2 litri de apa la fiert, am ales cele mai frumoase caise, le-am spalat


cand apa a fiert, am pus caisele in aceasta apa si le-am lasat 5 minute, apoi le-am trecut printr-un jet de apa rece


in felul acesta caisele s-au curatat foarte frumos de coaja, iata-le:


le-am scos samburii si apoi le-am pus intr-o craticioara la fiert impreuna cu zaharul


le-am lasat sa fiarba impreuna 15 minute pana s-a format un fel de gem lichid, cam asa


caisele si-au lasat destul de multa apa asa ca am scurs un pic gemul format, reducand astfel cantitatea de lichid; pentru a obtine o constistenta uniforma le-am mixat 3 minute cu mixerul la turatie maxima.

am adaugat zaharul vanilat


gelatina am hidratat-o intr-o lingura de apa si am adaugat-o si pe ea piureului obtinut care inca era cald.(daca intre timp se raceste, puteti reaseza craticioara pe foc dar numai putin, sa nu fiarba!, astfel incat gelatina inmuiata sa se poata dizolva uniform.)


am lasat amestecul la racit si am mixat foarte bine frisca


cand piureul de caise s-a racit bine de tot, l-am adaugat incet peste frisca


am obtinut o crema de o culoare tare frumoasa!


pe o bucata de staniol am pus prima foaie de cacao


si am pus peste ea primul strat de crema


din nou foaie de cacao


si din nou crema, pana am terminat toate foile


din ciocolata si apa am format o glazura pe care am turnat-o peste toata prajitura


am dat totul la frigider pentru 2 ore si apoi am taiat mici bucatele (probabil ca mai trebuia sa lucrez un pic la glazura aceea caci am avut probleme cand am taiat bucatelele, crusta de deasupra a inceput sa se crape:(


am decorat prajiturelele cu cate un strop de crema ramasa si cate o bucata mica de caisa

aici mai multe prajiturele


si mai multe


si maaai muulteee


n-am facut nu stiu cate tavi, ci doar una singura, exact dintr-un pachet de foi, dar au iesit o multime de astfel de prajiturele


singurul regret a fost acea glazura un pic nereusita care mi-a cam crapat pe la colturi prajiturelele, dar gustul a ramas acelasi.... superb!

Etichete: