Aceasta mancare delicioasa imi aduce mereu aminte de copilasi chinezi...da, de zeci si sute de copilasi chinezi zglobii si zgomotosi, hazlii, neastamparati si infometati...Prima data am savurat aceasta mancare la o gradinita din China unde predam engleza. La pranz se servea masa intr-o cantina mare unde se strangeau copilasii care se asezau cumintei la mese ca sa isi manance pranzul. Si imi aduc aminte ce fericiti erau atunci cand li se aducea la masa mancarea lor preferata: pui cu ciuperci negre. Pe langa faptul ca este foarte satioasa, are si un gust delicios, ciupercile negre ii dau un gust aparte, aromat si tare placut. De la bucatarii acelei cantine am furat aceasta reteta si iata, astazi am aplicat-o in bucataria mea.
Ne trebuie:
3 pulpe de pui dezosate fara piele
1 fir de praz
1 morcov
5 ciuperci negre shiitake uscate
1 bucata de ghimbir
3 catei de usturoi
albusul de la 1 ou
3 lingurite de ulei
3 lingurite sos de soia
1 lingurita vin de orez
1 lingurita amidon
1 praf de sare
Inainte de a ne apuca sa gatim aceasta mancare, primul lucru si primul lucru pe care trebuie sa il facem este sa punem la inmuiat in apa calda ciupercile negre, deoarece ele necesita mai mult timp pana se rehidrateaza. Uscate, ele arata cam asa:
asadar, ele se pun intr-un castron cu apa calda si se lasa la inmuiat
apoi taiem pulpitele de pui in bucati mai mici,
adaugam un pic de sare
apoi peste ele adaugam albusul de ou, 1 lingurita sos de soia, otetul de orez si amidonul
amestecam totul si dam la frigider apoi incepem sa taiem legumele:
morcovii ii taiem cam asa:
usturoiul se prepara dupa tehnica urmatoare: se ia un catel de usturoi
se aseaza peste el lama unui cutit si apoi se loveste puternic lama cutitului
usturoiul va fi zdrobit, dar nu de-a dreptul pisat, in felul acesta el isi va elibera toate aromele placute. apoi se toaca cu cutitul, dar nu foarte marunt; se procedeaza la fel si cu ceilalti catei de usturoi
prazul se taie fasii
iar ghimbirul feliute
scoatem ciupercile de la inmuiat si le taiem fasii
bucatelele de pui se prajesc in wok pana capata o culoare placuta, se scot si se pun deoparte
se reaseaza wok-ul pe foc si se adauga usturoiul, prazul si ghimbirul
se calesc impreuna cateva secunde, apoi se adauga morcovii
ciupercile negre taiate
si apoi bucatelele de pui prajite
se amesteca totul, se mai lasa cateva secunde, se adauga sosul de soia, se mai lasa pe foc 1 minut pana se intrepatrund toate gusturile si aromele
se aseaza pe farfurie
si se savureaza
se serveste cu mare placere si bucurie, asa cum serveam eu...in rasete cristaline de copii ...
Etichete: Mancaruri chinezesti