Supa chinezeasca iute acrisoara 酸辣汤


Supa chinezeasca iute acrisoara, cunoscuta si sub numele de hot and sour soup, este o supa bogata si consistenta. Aroma iute este data de piperul alb, iar gustul acrisor este dat de otetul de vin. Culoarea specifica supei este roscata usor spre maroniu, datorita sosurilor de soia light si dark. Exista mai multe variante ale acestei supe, deci condimentele pot varia, insa piperul alb si otetul de vin sunt ingrediente de baza ale acestui deliciu. Exista de asemenea si varianta fara carne si fara ou, deci puteti transforma cu succes aceasta supa intr-o masa de post. Astazi insa va redau varianta traditionala pe care eu am savurat-o de multe ori in restaurantele chinezesti.
Avem nevoie de:
150 g carne de porc sau pui
100 g branza soia (toufu)
50 g muguri bambus
4 ciuperci negre
 uscate
1 fir ceapa verde
1 bucata mica de ghimbir
1 ou batut
300 ml supa de pui
1/2 lingurita piper alb
1 lingurita zahar
1/2 lingurita sare
1 lingurita amidon 
2 lingurite sos de soia light
1 lingurita sos de soia dark
2 lingurite otet de vin
1 lingurita vin de orez
1 lingurita ulei de susan


pentru inceput punem ciupercile la hidratat intr-o cana cu apa calda si le vom lasa pentru 30 de minute


 dupa ce s-au rehidratat, aruncam piciorusul ciupercilor caci este lemnos si nu se poate consuma, taiem ciupercile feliute,


apa in care au stat ciupercile NU o aruncam, ci o amestecam cu supa de pui, punem lichidul obtinut intr-o oala si punem pe foc sa fiarba impreuna cu bucatile de carne taiate fasii (eu am pus carne de pui)


dupa ce carnea a fiert, o scoatem din oala si o punem deoparte
punem in oala bucata de ghimbir pentru a aromatiza supa, mai lasam sa fiarba, dupa care scoatem ghimbirul si il aruncam


punem pe rand in supa branza toufu taiata bucati

bucatile de muguri de bambus taiate fasii (eu am folosit lamele de bambus), carnea de pui fiarta si ciupercile


mai lasam sa se fiarba toate pana se imbina gusturile


dupa care adaugam sosurile, vinul de orez uleiul si otetul


condimentam cu sare, zahar si piper alb


dizolvam amidonul in cateva lingurite de apa rece si il adaugam la supa


lasam cateva secunde sa fiarba pana se ingroasa supa


dupa care adaugam in fir subtire oul batut


stingem focul si punem supa in boluri individuale
garnisim cu ceapa verde


 si ne bucuram papilele gustative


are un gust unic datorita piperului alb

iar culoarea ei este minunata

este delicioasa!

Enjoy!

Etichete: