Tarte cu zmeură și cremă de vanilie


Singura intrebare care ma bantuie pe mine zilele astea este ce o sa ma fac eu atunci cand zmeura proaspata nu se va mai gasi pe piata pana la anul? Caci cu zmeura inghetata nu sunt deloc prietena. Dar...deocamdata las grija asta la o parte si va mai impartasesc un desert cu zmeura, nu ca nu l-ati sti, dar poate va ganditi sa il repetati acum cat inca mai gasiti zmeura proaspata. Provocarea lunii iulie organizata de catre Daiana si Cosmin a scos tot ce e mai rau din mine :) si m-a facut sa imi aduc aminte iarasi de acest minunat desert.


Pentru blatul de tarte:
200 g faina
100 g unt RECE
1 galbenus ou
30 ml apa  RECE
1 praf sare

pentru crema:
2 galbenusuri ou
100 ml lapte
150 g zahar
30 g amidon
150 g unt
2 lingurite extract vanilie sau 1 baton vanilie

intr-un blender amestecam faina, untul RECE (taiat cubulete si tinut in prealabil la congelator 20 de minute) si sarea pana se formeaza niste firmituri, Adaugam galbenusul si apa foarte rece si amestecam din nou pana ce vedem ca aluatul incepe sa se formeze aluatul. Il invelim intr-o folie transparenta si il dam la frigider pentru 1 ora. (Daca nu aveti blender, atunci preparati aluatul manual, avand grija ca toate ingredientele sa fie reci si sa manuiti foarte repede aluatul, astfel incat sa nu se topeasca untul din aluat)


Intre timp pregatim crema de vanilie:

intr-o craticioara amestecam bine de tot galbenusurile cu zaharul, amidonul, dupa care turnam in fir subtire laptele. Omogenizam totul  si adaugam si extractul de vanilie. Daca folositi pastaie de vanilie, despicati pastaia pe lungime cu ajutorul unui cutit, iar cu lama cutitului curatati bine pastaia de miez culegand toate semintele.  Punem craticioara pe foc si fierbem compozitia la foc mic pana ce incepe sa se ingroase. Luam craticioara de pe foc, lasam sa se raceasca incet la temperatura camerei. Cand compozitia s-a racit usor, o testam cu degetul, crema trebuie sa fie calduta. In acest moment, adaugam untul si omogenizam totul.

Incingem cuptorul la 180 grade C, scoatem aluatul din frigider, taiem din el bucati de aluat


cu care tapetam formele de tarte.




Intepam aluatul din loc in loc



iar peste el punem hartiute de briose umplute cu fasole si dam tartele formate la cuptor pentru 15 minute.



Scoatem hartiutele cu fasole din tarte si mai lasam tartele la cuptor pentru inca 10 minute. Scoatem tartele din cuptor, le lasam 10 minute sa se raceasca in forme, dupa care le scoatem din forme, le asezam pe gratar de bucatarie si le lasam sa se raceasca complet.

Umplem tartele cu crema de vanilie, iar peste punem cateva zmeurici




Presaram tartele cu zahar pudra


 Ne testam singuri puterea de a rezista in fata acestor minuni si dam tartele la frigider


sau ne razgandim si le savuram imediat :)



crema pufoasa, aromata de vanilie


si blat crocant de tarta


 iar deasupra zmeura dulce acrisoara si parfumata.


Desertul perfect! :)