Învârtită cu dovleac




Acum ca a venit frigul, toti simtim nevoia sa mancam ceva mai satios, cald, bun si gustos...Si cateodata vrem si ceva dulce, parfumat, cu miros poate...de...scortisoara? Numai buna de savurat este aceasta Invartita cu dovleac pe care astazi o dedic concursului Bostani pe toate fronturile organizat de Kadia.

Avem nevoie de:

300g faina
100 g unt 
120 g smantana 20% grasime
1 ou si 1 galbenus 
1 lingura otet
1 lingurita praf de copt
1 praf sare

300 g pulpa dovleac
100 g zahar 
1/2 lingurita scortisoara
1 lingurita amidon
1 lingurita zahar vanilat
2 linguri zahar pudra

Intr-un castron amestecam untul moale la temperatura camerei impreuna cu smantana, oul, galbenusul si otetul pana obtinem o crema. Adaugam faina amestecata cu praful de copt si sarea. Framantam un aluat neted pe care il invelim intr-o folie si il dam la frigider pentru o ora.


Intr-o cratita radem pulpa de dovleac pe razatoarea cu ochiuri mari, adaugam peste zahrul si amestecam. Punem cratita pe foc si lasam sa se caleasca dovleacul impreuna cu zaharul pana ce sucul lasat de dovleac scade. Dizolvam amidonul intr-o lingurita cu apa, il adaugam peste piureul de dovleac impreuna cu scortisoara si zaharul vanilat. Mai lasam sa fiarba incet, inca 1 minut. Luam cratita de pe foc si lasam compozitia sa se raceasca complet.


Incingem cuptorul la 190 grade Celsius. 

Scoatem aluatul din frigider si il intindem pe masa de lucru bine infainata. Intindem un dreptunghi cu lungimea de 35 cm si latimea de 15 cm.




 Aluatul va fi foarte matasos si foarte elastic, deci se va intinde usor fara probleme. 




Intindem in strat subtire piureul de dovleac pe toata suprafata aluatului. 


Incepand cu partea dinspre noi, incepem si rulam aluatul avand grija sa il rulam strans. 


Dupa ce terminam de rulat aluatul, vom obtine un sul de aluat. 



Daca la mijloc sulul de aluat este mai gros, atunci incepem si strangem usor sulul de aluat in zona in care este mai gros, tragand usor de el spre margini. Sulul de aluat trebuie sa aiba in intregime aceeasi grosime. 


Apucam un capat al sulului si incepem sa il rotim  spre interior, dandu-i forma de melc. 


Pregatim o forma de tort sau de tarta, sau chiar o craticioara cu diametrul de 18 cm, pe care o tapetam cu hartie de copt. Punem inauntru melcul de aluat. Apasam aluatul usor cu palmele.


 Il dam la cuptor pentru 25-30 de minute, pana ce deasupra se formeaza o crusta crocanta asemanatoare strudelului.



Scoatem invartita din cuptor, o lasam in tava in jur de 20 de minute sa se racoreasca, dupa care o lasam pe un gratar de bucatarie sa se raceasca. O pudram cu zahar.


Atata invarteala va face felia sa fie nu doar delicioasa, ci si minunata pentru ochi. Ia uitati ce "trandafirasi" frumosi se formeaza inauntru! :)


O puteti servi dimineata la cafea


 sau cu ceai


parfumata si foarte frageda!


Se poate servi si calduta


Enjoy!