Coconut macaroons




Pana apucam sa extragem castigatorii concursului Premii cu iz chinezesc, (daca nu ati apucat sa lasati comentariu la postare, inca mai aveti timp pana pe data de 13 iunie ora 23:59!) propun sa ne delectam cu coconut macaroons. Macaroons am spus, nu macarons! :). Adica niste fursecuri delicioase cu nuca de cocos, atat de bune incat am fi in stare sa mancam compozitia necoapta. Si...unde mai pui ca sunt extrem de simplu de facut! Adica sunt gata in 10 minute cu tot cu copt! Mai trebuiesc doar vreo 2-3 minute sa se raceasca...dar asta depinde de voi :). Ah si sa va mai zic un lucru minunat la ele: contin...fix 3 ingrediente! Ies indeajuns de multe incat sa va saturati (desi unii au spus ca nu sunt suficiente la cat de bune sunt :)) ). Si sincera sa fiu, nu au zis doar 2-3 persoane...ci...cateva sute, caci imi amintesc cu drag cum anul trecut am facut vreo 2000 de astfel de mini dulcegarii la Targul de Turism si cum lumea ma pandea sa vada ce pun in castron ca sa "fure" reteta :)). Scoteam din cuptor cate 2 tavi deodata si dispareau minunile in maxim 3 minute, ba unii nu aveau timp nici sa se raceasca, mi le luau fierbinti din tava! :D. 

Desi am zis de la inceput ca aceasta va fi arma mea secreta atunci cand vine vorba de cookies, m-am hotarat totusi sa impart reteta asta cu voi, pentru ca...ce este al meu este si al vostru si pentru ca nah, va iubesc! :). 
Sigur, o sa spuneti ca astea sunt bomboane Raffaello, dar nu, nu sunt, coapte au un alt gust si o alta savoare! Eu zic ca o sa va placa mult mai mult! 

Deci, haida cu reteta:
Ingrediente pentru 42-45 de bucati:
1 cutie lapte condensat indulcit (cutia mea a avut 370 g)
220-250 g fulgi nuca de cocos
migdale crude pentru pus pe deasupra
(in speta, cam 100 g sau 45 bucati migdale)
(optional, zahar vanilat sau esenta cocos)



Eu am avut un lapte condensat indulcit chinezesc, care, dupa cum spuneam, cantarea 370 g, la noi in supermarket-uri se mai gasesc si cutii de 390 g, parca :), nu mai stiu sigur. Insa ingredientele nu trebuiesc cantarite fix, depinde de tipul de nuca de cocos, daca este mai uscata sau mai proaspata, deci, depinde de cum absoarbe nuca de cocos laptele condensat.

Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius. Intr-un castron mediu puneti fulgii de cocos (incepem cu 200 g fulgi de cocos), faceti o gropita in mijloc si turnati laptele condensat indulcit. 


Desi la inceput o sa vi se para ca este putin lichid, continuati sa amestecati pana obtineti o compozitie care se tine ferm pe lingurita, usor lipicioasa. Daca este prea moale, mai adaugati fulgi de cocos. Din proprie experienta va spun ca in general mie mi-au fost de ajuns 250 g fulgi de cocos.


Cu ajutorul unei lingurite luati bucati din compozitie de marimea unei nuci si formati mici gramajoare, pe care le puneti pe o tava acoperita cu hartie de copt. 



Nu va chinuiti sa le dati forme perfet rotunde si sa le faceti bilute ca nu e cazul. "Ciufulit" este farmecul lor :).



Deasupra "infigeti" cate o migdala cruda


Apasati usor cu degetul pe cookie ca sa se fixeze bine


Dati la cuptorul incins pentru 5 minute, dupa care incepeti si le urmariti (fiecare isi cunoaste cuptorul si stie cum coace mai bine), de aceea va zic sa incepeti cu 5 minute, dupa care le paziti pana incep si capata o culoare usor maronie pe deasupra. Aveti grija sa nu se arda pe dedesubt! Dupa cele 5 minute, puteti sa dati cuptorul pe functia grill. Asa veti fi siguri ca obtineti aspectul de "parlit" :).


Lasati-le sa se raceasca complet in tava, nu incercati sa le desprindeti imediat caci se vor dezintegra. Dupa ce se racesc le veti putea desprinde mai usor, eventual va ajutati de o spatula. 


Savurati dulcegariile in ziua respectiva, sau maxim a doua zi. Dupa 2 zile incep si se inmoaie usor. Dar...hei, ce vorbesc eu de 2 zile?? Pai ce? Rezista nemancate 2 zile?? :)


Enjoy!