Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 11 august 2010

Prajitura cu caise si ciocolata


Este o prajitura cu gust sublim de caise, un gust acrisor dar si dulce in acelasi timp, parfumat si tare delicat. Draga Sara, dupa cum ti-am promis, iata prajiturica cu foi de care vorbeam, este foarte asemanatoare cu prajitura cu afine, numai ca aceasta este parca si mai buna la gust. Stiu ca acum nu prea se mai gasesc caise pe piata, dar daca totusi dati peste ele, va sfatuiesc sa le puneti in aplicare pe aceasta prajiturica si nu o sa va para rau. Daca nu gasiti, dupa cum ziceam si in cealalta postare, puteti sa faceti prajitura si cu alte fructe. O sa va placa oricum. Si da, din lipsa de timp am apelat iar la foile minune cumparate, dar bineinteles ca puteti face foile acasa.
Buunn, acum ca am lamurit-o si pe asta iata de ce ingrediente simple avem nevoie:
1 kg caise
200g zahar
300 g frisca lichida
2 pachetele zahar vanilat
1/2 pliculet granule de gelatina
1 pachet foi de cacao
200g ciocolata neagra+3 linguri apa

am procedat in felul urmator:

am pus un vas cu 2 litri de apa la fiert, am ales cele mai frumoase caise, le-am spalat


cand apa a fiert, am pus caisele in aceasta apa si le-am lasat 5 minute, apoi le-am trecut printr-un jet de apa rece


in felul acesta caisele s-au curatat foarte frumos de coaja, iata-le:


le-am scos samburii si apoi le-am pus intr-o craticioara la fiert impreuna cu zaharul


le-am lasat sa fiarba impreuna 15 minute pana s-a format un fel de gem lichid, cam asa


caisele si-au lasat destul de multa apa asa ca am scurs un pic gemul format, reducand astfel cantitatea de lichid; pentru a obtine o constistenta uniforma le-am mixat 3 minute cu mixerul la turatie maxima.

am adaugat zaharul vanilat


gelatina am hidratat-o intr-o lingura de apa si am adaugat-o si pe ea piureului obtinut care inca era cald.(daca intre timp se raceste, puteti reaseza craticioara pe foc dar numai putin, sa nu fiarba!, astfel incat gelatina inmuiata sa se poata dizolva uniform.)


am lasat amestecul la racit si am mixat foarte bine frisca


cand piureul de caise s-a racit bine de tot, l-am adaugat incet peste frisca


am obtinut o crema de o culoare tare frumoasa!


pe o bucata de staniol am pus prima foaie de cacao


si am pus peste ea primul strat de crema


din nou foaie de cacao


si din nou crema, pana am terminat toate foile


din ciocolata si apa am format o glazura pe care am turnat-o peste toata prajitura


am dat totul la frigider pentru 2 ore si apoi am taiat mici bucatele (probabil ca mai trebuia sa lucrez un pic la glazura aceea caci am avut probleme cand am taiat bucatelele, crusta de deasupra a inceput sa se crape:(


am decorat prajiturelele cu cate un strop de crema ramasa si cate o bucata mica de caisa

aici mai multe prajiturele


si mai multe


si maaai muulteee


n-am facut nu stiu cate tavi, ci doar una singura, exact dintr-un pachet de foi, dar au iesit o multime de astfel de prajiturele


singurul regret a fost acea glazura un pic nereusita care mi-a cam crapat pe la colturi prajiturelele, dar gustul a ramas acelasi.... superb!

27 de comentarii:

  1. buna praji:)arata fantastic, nu conteaza micile defecte,oricum daca nu mentionai ,nici ca observam!mai ai o bucatica si pentru mine?

    RăspundețiȘtergere
  2. Esti o dulce! normal ca am si pentru tine! Ce zici? vorbesti cu barza si pentru mine? :)

    RăspundețiȘtergere
  3. arata bestial...defecte..care defecte?...pupici

    RăspundețiȘtergere
  4. Andreea,mai omorit arata super bine si cred ca e la fel de delicioasa..daca mai ai iti fac o vizita..virtuala bineinteles:)
    Salutari

    RăspundețiȘtergere
  5. Alialexa, multumesc!:) apropo, ai un ingeras de fetita!

    RăspundețiȘtergere
  6. Lale, iti multumesc. Esti oricand binevenita la mine pe blog.

    RăspundețiȘtergere
  7. multumescccc din sufletel.am ajuns cam tarziu la reteta deoarece am avut calculatorul "bolnavior"(a se citi virusat ) dar mai bine mai tarziu decat niciodata.curand te voi invita sa vezi cum mi-a iesit pentru ca voi face cu siguranta aceasta prajitura.pupici multi

    RăspundețiȘtergere
  8. Super prajiturica ta! Tare as vrea sa o incerc! Dar, am o intrebare: foile sunt cumparate sau facute in casa? Daca sunt din comert, mi-ai putea spune unde le gasesc? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  9. Anonim, foile sunt cumparate si se gasesc aproape la orice magazin, chiar si la o simpla alimentara. Mai exact ele se numesc PandiSpan-foi piscot pentru prajitura.

    RăspundețiȘtergere
  10. Draga Andreea ma bucur sa te cunosc. Succes cu blogul. Aceasta reteta mi-a atras atentia si cred ca o s-o incerc; din pacate nu am de unde cumpara aici foi gata preparate; va trebui sa gasesc o reteta de foi care sa le inlocuiasca. In acelasi timp o sa incerc sa inlocuiesc caisele proaspete cu gemul de caise facut de mine in vara asta. Sper sa reuseasca. Te pup si numai bine.

    RăspundețiȘtergere
  11. Andreea, foarte faina e prajitura aceasta! Imi si imaginez combinatia dintre dulce si acrisor + ciocolata, mmmm.. Privitor la glazura: ca sa nu fie casanta, e mai bine sa topesti ciocolata cu putina smintina dulce (din aia lichida care se bate pentru frisca) + un cubulet de unt. La 100 g ciocolata merge cam 1-2 linguri de smintina.
    Imi place tare mult blogul tau, e prima data cind am intrat pe el, ai retete foarte interesante, mai ales cele chinezesti. Mi-ai trezit curiozitatea sa incerc si eu, mai ales ca n-am mincat niciodata bucate chinezesti.

    RăspundețiȘtergere
  12. Marcela, multumesc de vizita! Prajiturica nu e deloc complicata, exista nenumarate retete pentru foi de prajituri, sigur daca faci foile in casa o sa iasa si mai buna!

    RăspundețiȘtergere
  13. Nati, mi-ai dat un sfat tare pretios! Multumesc! Data viitoare am sa incerc sa fac glazura asa, nu stiam ca se pune si smantana lichida. Cat despre mancarurile chinezesti...odata ce incepi sa le faci, nu te mai opresti! :) Eu asa am patit! :))

    RăspundețiȘtergere
  14. Arata foarte bine si cred ca la fel de delicioasa. Daca nu mentionati nici nu observam. Ne dati si noua cate o bucatica?

    RăspundețiȘtergere
  15. Super delicioasa prajitura aceasta. pup

    RăspundețiȘtergere
  16. Trebuie s-o fac, arata de nu mai am somn. Nu se lasă frișca atunci când o amestec cu gemul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deloc nu se lasa! Mai ales ca ai si ceva gelatina in gem :). Sper sa-ti placa! :)

      Ștergere
  17. n-am văzut în viaţa mea ceva mai spectaculos la o prăjitură...şi sunt cunoscătoare.Felicitări!

    RăspundețiȘtergere
  18. daca iese crema cam moale ce pot sa ii fac?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cresti cantitatea de gelatina. Lasi crema un pic la frigider sa se mai intareasca, dupa care o imparti in mod egal intre foi.

      Ștergere
  19. mmmmmm, pur si simplu delicioasa, cremoasa, apetisanta, un adevarat si savuros desert care nu trebuie ratat sub nicio forma:D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este tare parfumata! Asa cu caise este buna rau! :)

      Ștergere
  20. Arata absolut minunat! Si sigur si gustul e la fel. Am sa verific..soon.

    RăspundețiȘtergere
  21. arata foarte bine prajitura asta si as incerca sa o fac de post cu frisca vegetala, si sa pun gem de caise. crezi ca ar fi ok? multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincera sa fiu, nu stiu cum ar iesi aceasta prajitura, nu am incercat sa o fac in varianta de post. Uita-te bine pe ambalajul cutiei de frisca vegetala, uneori contine si proteina din lapte, ceea ce nu cred ca este ok. In plus, ar trebui sa renunti la gelatina sau sa pui gelatina vegetala sau agar agar care se gaseste si prin magazinele de la noi. De asemenea, ai grija la ciocolata, sa fie neagra cu continut ridicat de cacao, fara urme de lapte sau unt. In plus, ar trebui sa faci un blat de prajitura de casa, care sa nu contina ingrediente care nu sunt de post. Mult succes!

      Ștergere
    2. multumesc mult pentru raspuns. ar fi nevoie de multe modificari ai ma tem sa nu-i stric tot farmecul. ma mai gandesc...
      spor la cat mai multe bunatati :-)

      Ștergere
  22. multumesc mult pentru raspuns. ar fi nevoie de multe modificri si ma tem sa nu-i stric tot farmecul. ma mai gandesc.
    spor la cat mai multe bunatati :-)

    RăspundețiȘtergere

Trimite-mi comentariu aici.