Pachetele de primavara 春卷



新年快乐!Happy Chinese New Year! Dupa ce am povestit despre cea mai frumoasa sarbatoare din China, Sarbatoarea Primaverii -Anul Nou Chinezesc, se cuvine sa gustam si cateva dintre delicatesele pregatite in aceasta zi. Chinezii sarbatoresc timp de 2 saptamani Anul Nou, timp in care se delecteaza cu cele mai gustoase si mai pretioase mancaruri. La inceput de masa se servesc gustari pregatite din foi de orez si legume sau cu carne. De aceea se numesc Pachetele de primavara. Delicioase, crocante, numai bune de rontait!
 
 Ne trebuiesc:
1 pachet de foi subtiri de placinta (phyllo dough)-sau foi de orez
1 albus de ou
2 foi varza chinezeasca
1 morcov
100 g taitei de orez
5 ciuperci negre shiitake
50 g miez de bambus
50 g muguri de fasole mungo
1 fir ceapa verde
2 lingurite sos de soia
2 lingurite ulei de susan
sare, piper
ulei pentru prajit

Am inlocuit cu buna stiinta foile de orez cu cele de placinta, pentru ca in mod normal am fi avut nevoie de spring roll wrappers, foite speciale de orez, proaspete, insa nu am gasit in Romania asa ceva. In poza pentru ingrediente ati vazut probabil foile acelea rotunde pentru impachetat pe care le-am gasit intr-un magazin din Bucuresti, dar va sfatuiesc sa folositi foi de placinta caci sunt muuult mai bune si mai gustoase. De foitele de orez uscate care se inmoaie in apa am fost foarte dezamagita, in primul rand ca la prajit sunt foarte lipicioase, fac niste basicute tare urate, iar dupa ce se racesc se  inmoaie, iar pachetelele nu mai sunt deloc crocante. Imi pare rau, nu vreau sa fac antireclama, dar nu mi-au placut deloc! Despre foile acestea de orez vorbeam:


Sa va mai spun despre ingrediente: miezul de bambus se gaseste la conserva, in bucati mai mari (a se vedea reteta Ciuperci cu bambus, sau deja tocat, sau facut lamele subtiri. Pentru cei care folosesc prima data bambus din conserva, nu uitati ca are un miros ciudat, dar dupa gatit este delicios! Pentru pachetele eu am folosit lamele subtiri


mugurii de fasole mungo i-am gasit tot la cutie, n-am mai gasit din cei proaspeti :(


ciupercile negre le pumem la inmuiat in apa calda (dureaza cam 30 de minute pana se inmoaie complet, piciorusul lor se arunca dupa aceea, este lemnos si dupa ce se inmoaie ciupercile, el nu se pune la mancaruri)


taiteii de orez ii punem intr-o oala cu apa clocotita si ii fierbem un pic



morcovii ii taiem bastonase



varza o taiem fideluta


ceapa verde o taiem rondele,



ciupercile inmuiate si stoarse din apa le taiem fideluta

 

intr-o tigaie punem la calit ceapa verde, apoi morcovii
varza si apoi ciupercile


bambusul si mugurii de fasole mungo


la sfarsit adaugam taiteii, amestecam bine, condimentam cu sare, piper, sosul de soia si uleiul de susan. Este foarte important ca umplutura sa fie relativ "uscata", deci sa nu aiba sos sau apa de la legume. Daca umplutura este prea umeda, foietajul de placinta se va rupe la rulat, in plus, la prajit vom avea foarte mari probleme!

amestecam totul bine si lasam umplutura la racit


intre timp pregatim foile de placinta: le vom taia in patrate de 15x15 cm, sau mai mici daca doriti ca pachetelele sa fie mai mici, folosim cate 2 foi odata ca sa nu riscam sa se rupa foaia de placinta atunci cand o rulam!

cu ajutorul unei pensule de bucatarie ungem cu albus cele patru laturi ale patratului


intr-un colt al patratului punem o lingura din umplutura de legume


rulam foaia impreuna cu umplutura strans pana la jumatatea patratului


indoim marginile din stanga si din dreapta, intocmai ca pe un plic


apoi rulam strans inainte pana formam pachetelul


il asezam pe masa de lucru cu inchizatura in jos ca sa se lipeasca bine, daca e nevoie, mai ungem cu albus inchizatura ca sa nu se desfaca pachetelul la prajit


dupa ce terminam pachetelele de format, le punem la prajit

 


le scoatem pe servetele de hartie 

le servim calde cu sos picant sau dulce
sectiunea este aceasta, se vede mai bine din pachetelele cele uratele cu foi de orez rotunde :)


dar ma intorc la cele din foai de placinta...:)


mananci si nu te poti opri!

extrem de bune

sufletul oricarei petreceri, sau sarbatori chinezesti :)





Enjoy!

Etichete: