Faceți căutări pe acest blog

duminică, 9 octombrie 2011

Costiţe chinezeşti de porc



Este o reteta foarte raspandita in zona de sud a Chinei, un fel de mancare delicios pregatit de bucatarii chinezi cu mare grija si rabdare. Specific acestei retete este sosul care compune marinada pentru carne, un sos inchis la culoare, dulce  usor picant si foarte aromat.



Avem nevoie de:

4 costite de porc

iar pentru marinada: 

5 lingurite de miere
4 linguri sos de soia light
4 linguri de sos de soia dark
2 lingurite sos hoisin
2 lingurite de sos de prune
1 lingurita amestec chinezesc 5 spice
2 lingurite vin de orez 
1 lingurita piper alb
2 lingurite ulei de susan
2 catei de usturoi pisati

Mod de preparare:

amestecam bine de tot toate ingredientele pentru marinada, adaugand uleiul de susan si usturoiul la sfarsit. Acest tip de marinada se poate folosi cu succes si la carne de pui, in special pulpe si aripi. Condimentul 5 spice este un amestec de scortisoara, fenicul, turmenic, anason stelat, coaja de portocala si  se gaseste la orice supermarket chinezesc sau in supermarket-urile obisnuite.  Sau il puteti face singuri acasa daca  aveti toate ingredientele. Acest condiment l-am mai folosit si la Alunele picante in stil chinezesc.



Vom obtine un sos inchis la culoare si destul de gros. 


Luam costitele de porc si le ungem bine pe toate partile cu acest sos, dupa care le lasam la marinat.


Marinam costitele in acest sos pentru 5 ore, sau peste noapte, lasandu-le la frigider. Cel mai bine este sa le punem intr-o punguta tip ziplock. Din cand in cand mai putem sa agitam punga pentru ca sosul sa patrunda foarte bine in carnitza de pe costite.



Scoatem costitele din marinada si le punem pe gratarul incins. 



Dupa 15 minute intoarcem costitele pe cealalta parte avand grija sa le ungem mereu cu sosul ramas. 


Vom repeta operatiunea pana ce terminam tot sosul. In total, va dura cam 1 ora.



Scoatem costitele pe un platou 




ne minunam de opera noastra de arta




chemam si pe cei ai casei, prieteni, rude si ce mai avem :)



chemam si vecinii daca nu au aparut deja




si le servim alaturi de sos de soia amestecat cu usturoi pisat si ceapa verde.



Enjoy!

19 comentarii:

  1. Ioi doamne cat de bine arata!!!! Imi ploua in gura la cat de bine arata costitele tale!!

    RăspundețiȘtergere
  2. superb arata! nu-s eu mare fan porc, dar din costitele astea sigur as gusta :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Da ce costiteeeee!!Acusica vin si eu sa servesc vreoo.......3-4-5 bucati.....mmmmmmmmmmmm....delicioasaeeeeee!!!!pup

    RăspundețiȘtergere
  4. Sigur sunt costite de porc?:) Deci, arata de nu se poate! Daca as face si eu asa ceva mi-as face barbatul tare fericit:D

    RăspundețiȘtergere
  5. cred ca nu am vazut un alt preparat asa frumos colorat , arata extraordinat de bine !!!!!!!!!!!!! ... bravoo!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Arata fantastic costitele. oarte frumoasa prezentarea.

    RăspundețiȘtergere
  7. Mamaaaa ce bunaciune mai...si au navalit vecinii?....eu una as fereca portile as da drumul la caine:))))de zgarcita ce sa fac!!!:))

    RăspundețiȘtergere
  8. arata grozav ! am folosesc si eu in marinata 5 spices,e un condiment care imi place mult.

    RăspundețiȘtergere
  9. Daca-s la 600 de km,ma pot cosidera vecina cu tine ? :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Bianca, ti le recomand cu multa caldura. Sa stii ca sunt tare bune costitele astea! :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Carmen, nici eu nu sunt mare fan porc, dar mi-au placut costitele asa. Poti face si cu carnitza de pui, n-am incercat sa fac, dar am mancat la un moment dat prin China si au fost bun.

    RăspundețiȘtergere
  12. Elena Cristina, esti intotdeauna binevenita! :) Mai fac o tura si te invit si pe tine. :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Corina, parol costite sunt! :)Si chiar de porc, nu de altceva! :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Cat, avantajul bucatariei chinezesti este faptul ca preparatele finale arata intotdeauna natural si sunt placute ochiului! Iti multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  15. Chef-A :) tocmai salivam zilele trecute la un preparat de la tine, deci fac oricand schimb cu tine. Dau o costita de porc pe o bucata de somon din ala bun pregatit de tine.

    RăspundețiȘtergere
  16. Aziz, noroc ca vecinii nu erau acasa! :))

    RăspundețiȘtergere
  17. Pansy, si eu folosesc 5 spice, dar nu mereu pentru ca are gust specific, iar sotzul nu se da in vant dupa el. Insa din cand in cand intr-o marinada din asta, merge condimentul! :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Lia....o daaaa! Cea mai vecina! Acum ca stiu unde stai, vin intr-o zi si pregatim niste costite d-astea. Sau vii tu incoace! :))Pup cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
  19. Of! Ce mi-ai facut? Am trecut azi pe la tine, dupa mult timp din pacate (absentat motivat)... si m-am imbolnavit! Imi plac aceste costite de mor, dar nu am unde sa gasesc toate iongredientele pe care le-ai folosit la marinata... sos hoisin, sos de prune, 5 condimente... Daca n-am in zona mea niciun magazin chinezesc, cu ce le pot inlocui?

    RăspundețiȘtergere

Trimite-mi comentariu aici.