Alune picante in stil chinezesc



Din ciclul "dar noi ce mai rontzaim azi?"....iaca niste alune prajite cum numai chinezii stiu sa faca. Cam calorice ele ce e drept, dar sunt tare bune si placute la gust. Chinezii au sunt mari fani de alune, mai ales ca la ei se gasesc cateva zeci de soiuri de alune pe care le gatesc in fel si chip. La inceputul mesei, in loc de aperitiv, (sa ne intelegem ! :), chinezii nu servesc aperitive de genul tartine, sandwich-uri si alte foietaje), ei servesc cateva alune in general prajite, sau fierte, sau murate! Mai putin le pun la prajituri, caci, dupa cum spuneam in postarea Despre desertul chinezesc , nu prea le au ei cu facutul prajiturilor.


Ne trebuiesc urmatoarele:
150 g alune de pamant crude, cu cojita maronie
1/2 lingurita sare
1/2 lingurita amestec chinezesc 5 spice (5 arome)
1 lingurita piper Sichuan
5-6 ardei iuti uscati (sau mai multi daca va lasa inima)
100 g ulei de arahide sau ulei vegetal


reteta este valabila si pentru alunele fara cojita maronie, insa traditional asa se servesc, in aceasta hainutza. In plus, daca le servim asa vor fi mai aromate, deoarece sarea si condimentele se vor lipi de cojita si astfel, vor avea mai multa savoare. Bineinteles ca le puteti face in cuptor si nu prajite, insa astazi eu am facut reteta traditionala.

punem alunele intr-un castron, iar peste ele turnam apa cat sa le acopere, le vom lasa asa 5 minute. 


le scoatem din apa, le scurgem, dupa care le punem pe un prosop sa se zvante usor (trebuie sa fie doar umede pentru ca sarea si condimentele sa se lipeasca de cojita maronie)



le punem inapoi in castronul zvantat si el si le amestecam cu sarea si condimentul 5 spice (un amestec de scortisoara, fenicul, turmenic, anason stelat, coaja de portocala, se gaseste la orice supermarket chinezesc). Despre piperul Sichuan am vorbit si in postarea Furnici in copac.



intr-o tigaie incingem uleiul de arahide si cu maaaare grija punem alunele la prajit (sa nu uitam ca alunele au stat in apa, grija mare sa nu fie vreo picatura de apa printre alune! apa in contact cu uleiul incins...stiti ce reactie poate avea!). 


le lasam sa se prajeasca la foc mediu amestecand cu o spatula usor de tot sa nu dezlipim cojita de pe ele. Le supraveghem indeaproape, deoarece se pot arde intr-o clipa! Le prajim in jur de 3 minute, dupa care unele dintre ele vor incepe sa se crape in doua si sa sara intocmai ca floricelele de porumb. In acest moment adaugam piperul Sichuan si tecile de ardei iute uscat. Nu va speriati, 5 teci de ardei iute nu sunt asa mult, alunele vor fi usor picante. Pentru varianta hot, puneti 10 ardei.


mai prajim pret de 1 minut dupa care le scoatem pe un servet de bucatarie sa absoarba tot uleiul


le servim dupa ce s-au racit 



deasupra putem presara cateva seminte de susan


sunt tare gustoase


usor picante si parfumate


 data viitoare am sa le fac in cuptor



 sper sa va placa!

Enjoy!

Etichete: