Faceți căutări pe acest blog

duminică, 1 aprilie 2012

Tort de trandafiri cu dulceață de trandafiri




Intr-un final, apuc sa postez tortuletul de ziua mea. As fi vrut sa il postez chiar de ziua mea, insa nu am avut timp atunci. Tin doar sa spun ca ziua aceea a fost una superba! Mi-am petrecut ziua de nastere langa cele mai dragi fiinte sufletului meu, intr-o atmosfera tare placuta. Si nu puteam sa incheiem ziua decat alaturi de o feliuta de tort. De fapt, 2 feliute de tort, caci am facut 2 tortulete. Primul tortulet a fost "Foret Noire", vine in curand reteta si pentru acesta



al doilea tortulet a fost unul chiar micut, insa atat de delicat si parfumat, incat si acum parca ii mai simt gustul. Cred ca tortuletul acesta mi se potriveste de minune, asa cum spune si vorba ca "esentele tari se pastreaza in sticlute mici" :). Ideea acestui tortulet o am inca de anul trecut cand eram prin Belgia si am pus ochii pe cei mai frumosi si mai delicati bobocei de trandafiri. 


din dragoste pentru ei si pentru dulceata de trandafiri a iesit acest tortulet. Daca aveti vreodata curiozitatea si ocazia sa-l incercati, nu va dati in laturi de la el! O sa va placa cu siguranta! :)
Ca si anul trecut cand am facut Tortul meu Snickers


vreau sa cred si de data aceasta ca acest tortulet cu trandafirasi este unic si ca nu mai este unul asemanator. Este un blat parfumat simplu, cu gust de capsune si apa de trandafiri, o crema cat se poate de simpla si naturala, insiropat cu sirop de trandafiri si apa de trandafiri, cu un strat de dulceata de trandafiri, si imbracat cu aceeasi crema de simpla imbinata cu...dulceata de trandafiri! :). Tortuletul a fost chiar mic, blatul l-am copt intr-o forma de tort cu diametrul de 15 cm, deci cantitatile sunt pentru aceasta forma de tort. Daca vreti pentru o forma mai mare, dublati cantitatile.

Buuun, si acum reteta!

pentru blat:
2 oua
100 g zahar
1 plic budinca de capsuni
3 linguri faina
1 lingurita apa de trandafiri
1 praf sare

 dupa care:
1 borcan dulceata de trandafiri  (pentru uns blatul si pentru crema de deasupra)

pentru crema:

300 ml smantana lichida (35% grasime)
2 linguri zahar 

Incingem cuptorul la temperatur ade 170 grade C, intr-un castron amestecam praful de budinca de capsuni cu faina si praful de sare si lasam deoparte


 intr-un castron de metal adaugam zaharul si cele 2 oua


amestecam totul cu un tel pana ce ouale se amesteca bine cu zaharul


punem castronul pe bain marin si amestecam incontinuu cu telul pana ce compozitia se incalzeste usor (avem grija sa nu fiarba!!!). Operatiunea nu trebuie sa dureze mai mult de 5 minute. Deasupra compozitiei se va forma o spuma.


lasam telul la o parte si incepem si amestecam compozitia cu mixerul pana isi dubleaza volumul. La sfarsit compozitia trebuie sa cada intr-un fir continuu de pe paletele mixerului.


adaugam lingurita de apa de trandafiri, (eu am avut acest tip de apa de trandafiri)




 si incorporam usor de tot cu ajutorul telului sau cu o spatula mixul de faina si praf de budinca, obtinem un aluat de o superba culoare roz!



tapetam fundul unei forme de tort (in cazul meu cu diametrul de 15 cm) cu hartie de copt, iar peretii formei ii ungem cu putin unt. Turnam compozitia in forma, vor aparea mici bule de aer. 



"Trantim" usor de 2 ori forma de masa de lucru pentru a scoate bulele de aer. Dam blatul la cuptor pentru 20 de minute


stingem cuptorul si mai lasam blatul in cuptor aproximativ 15 minute. Dupa care il scoatem din cuptor si il lasam sa se raceasca complet. (la mine s-a cam ars un pic blatul :(, deh, emotiile! :))  )



pentru sirop:

50 ml sirop petale de trandafiri
1 lingurita apa de trandafiri
50 ml apa plata

tot anul trecut am gasit acest minunat sirop de trandafiri, scrie si pe el, un han minunat Fantanita Haiducului, langa Sibiu. Daca nu aveti sirop de petale de trandafiri, fierbeti 75 g zahar cu 100 ml apa plata pana se formeaza un sirop si adaugati apa de trandafiri.


deci, din sirop din petale de trandafiri, apa si apa de trandafiri formam siropul cu care vom insiropa blatul


taiem blatul nostru in 2 felii egale si...surpriza! blat roz! :) Sincera sa fiu, uitasem ca si compozitia era roz :))), dar parca blatul a iesit prea roz!


cu ajutorul unei pensule de bucatarie insiropam prima felie de blat 


dupa care punem, dupa cat ne lasa sufletul, dulceata de trandafiri (eu am pus cam 3 linguri)


la acest tortulet, eu am folosit dulceata de Raureni, o culoare superba care s-a mentinut perfect!


 intindem dulceata de trandafiri peste blat



intr-un castron mixam bine smantana lichida impreuna cu zaharul pana obtinem o crema constistenta, o lasam la frigider sa se raceasca bine de tot.


punem 3 linguri pline de crema peste blat


asezam cel de-al doilea blat si il insiropam


 din nou dulceata de trandafiri si din nou 3 linguri de crema


 in restul de crema am pus 2 lingurite de dulceata de trandafiri...asa...ca sa fie mai special si...


a fost tot ROZ! :))


cu crema cea roz imbracam tortuletul. Acuma ce sa va zic...:D stiti bine ca stau rau de tot cu ornatul. Eu una m-am si grabit, si nici inelul de la forma nu l-am mai pus peste blatul de tort. Si va recunosc ca nici n-am mai avut rabdare sa se raceasca crema foarte mult. 


decorul il faceti cum vreti voi, eu n-am avut de lucru si am pus tot dulceata de trandafiri :))


 si intr-un final, boboceii de trandafiri


iata intr-un final tortuletul meu! :)



feliuta s-a prezentat asa:



 sau asa...


da...tot roz! :)




cu boboceii alaturi






a fost un tortulet foarte parfumat


si delicios de numa! :))


Enjoy! :)



28 de comentarii:

  1. Delicat tortul tau, felicitari pentru realizare!
    La multi ani! Ma bucur ca ai avut o zi de nastere superba.

    RăspundețiȘtergere
  2. La Multi aNi, Andreea, tortuletul tau e super!!!! Anul acesta am primit si eu de la colega mea dulceata de petale de trandafiri, e superb. Dar boboace inca n-am vazut. Felicitari pentru tort!!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. La multi ani inca o data ;)
    tortul e absolut fabulos! Arata intr-un mare fel! Puuuup

    RăspundețiȘtergere
  4. Rectific. Nu vreau doar o feliutza, vreau tot tortul, ca-i mic :D! Arata ca o bijuterie :). Pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. Sa ne traiesti ,sa fii sanatoasa si voiasa si sa ne incanti cu multe alte retete delicioase si fotografii frumoase...tortul este o finete eu nu am gasit dulceata de trandafiri ca asa am o reteta faina de mor de nerabdare sa o fac ....dar descopar si dulceata sau trandafirasi....pup o zi minunata!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce idee grozava! Eu am si sirop de trandafiri si dulceata de trandafiri, facute de mine. Iubesc momentele in care plec la piata si, dupa miros, ma duc direct spre taraba cu trandafiri de dulceata, ca si tot procedeul de pregatire a lor.Nu pot sa spun cum miroase la mine-n casa cateva zile bune. Haideti sa nu mai cumparam tot felul de budici, raureniuri, sa facem noi insine delicatese din astea.

    RăspundețiȘtergere
  7. Alexandrina, iti multumesc si pentru aprecieri si pentru urari! Noua ne-a placut tare mult tortul! Pup!

    RăspundețiȘtergere
  8. Reka, iti multumesc! Tortul se poate face si fara boboceii de trandafiri, eu pe ei i-am folosit doar pentru decor, desi sunt sigura ca se pot folosi si la prepararea unor creme sau prajituri. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  9. Emily dulce, iti multumesc inca o data! La ornat stau prost, ca de fiecare data :)) dar gustul a fost bun. Pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  10. Raluca,draga mea, pentru ca tu intotdeauna vrei cel putin o feliuta, de data asta am sa-ti donez tot tortul. De fapt, data viitoare, cand am sa-l fac din nou! :)) Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  11. Aziz, iti multumesc pentru urari! Dulceata de trandafiri facuta in casa nu am mancat decat o singura data si asta a fost demult. De atunci nu am mai vazut. Dar macar mi-am potolit pofta cu dulceata asta :) Pup, o zi minunata si tie!

    RăspundețiȘtergere
  12. Mihaela, daca ai sirop de trandafiri si dulceata de trandafiri facute de tine, trimite cate un borcanel si pe la mine, ca eu nu am. Si sa stii ca de ani de zile caut trandafiri la piata ca sa pot face dulceata si nu gasesc, asa ca am folosit dulceata cumparata. Iar in blat chiar nu aveam cum sa folosesc budinca facuta in casa, a trebuit sa folosesc din cea la plic ca sa iasa aluatul asa. In plus, nu folosesc in fiecare zi prafuri si budinci la plic. Si eu sunt adepta ingredientelor naturale, si a aluaturilor facute in casa.

    RăspundețiȘtergere
  13. nu am cuvinte..ce idee minunata ai avut cu acest tort. este de-a dreptul roz si cred ca extraordinar de bun..imi ploua in gura...

    RăspundețiȘtergere
  14. Super frumos si gustos tortulet ai facut! imi place tare mult dulceata de trandafiri! pup cu drag

    RăspundețiȘtergere
  15. La multi ani! Sa fii sanatoasa si norocoasa! Ce aromata sarbatoare !!!

    RăspundețiȘtergere
  16. Foarte interesanta reteta tortului.
    Si arata foaarte bine, imi place.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper sa-l incerci! Mie mi-a placut mult! :)

      Ștergere
  17. La multi ani Andreea, tortul arata de nota 20, iar gustul cred ca este divin, tare as vrea sa il incerc de Paste dar nu am apa de trandafiri, am tot cautat pe net si am gasit-o doar ca produs cosmetic. Imi poti spune te rog de unde ai procurat Apa de trandafiri. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  18. Dupa cautari seculare, am reusit sa gasesc si apa de trandafiri (in Carrefour) si sirop de trandafiri (in Auchan) am facut acest tortullet aromat, a iesit un deliciu, doar blatul nu mi-a iesit roz, am folosit budica de la Dr`Òetker. iti multumesc inca o data pentru reteta. Pupicii

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Simona, ma bucur din suflet ca l-ai incercat! Mie mi-a iesit blatul roz din prima si am pus si eu tot budinca de capsuni din aceea de la Dr. Oetker. Ai pus cumva din aceea de vanilie? Pup!

      Ștergere
    2. Andreea exact de capsuni am luat, dar nu conteaza, l-am mai facut o data iar gustul este divin, oricum se coloreaza blatul de la dulceata de trandafiri. Mii de multumiri pentru reteta.

      Ștergere
    3. Andreea tot de capsuni am luat si eu, dar oricum nu conteaza acest mic aspect, oricum se coloreaza de la dulceata de trandafiri. L-am mai facut o data gustul este divin, m-am indragostit de acest tort. Mii de multumiri pentru reteta

      Ștergere
  19. Am incercat si eu aceasta reteta, la prima vedere pare simpla... insa nu e deloc asa.
    Nu inteleg nici acum de ce nu a iesit blatul... s-a ars pe margine, iar in centru de abia s-a copt... Bineinteles ca n-a iesit deloc roz, exact cum spunea cineva inainte, am folosit Dr.Oetker pudding, roz pal foarte deschis.
    Cand am inceput sa-l insiropez s-a dezintegrat parca era facut din gris, nu avea deloc consistenta.

    Dezastrul final a fost la frisca, cara amestecata cu dulceatza de trandafiri s-a flescait si a inceput sa curga.

    Per total, dezastru... E ceva neinregula cu reteta. Evident am incercat si a doua oara, sa vad daca sunt eu de vina... aceleasi rezultate, ba chiar am incercat sa nu mai insiropez blatul, sa isi ia umezeala de la dulceatza... Degeaba, cand taiam felia si incercam sa o scot pe farfurie, se dezintegra totul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea, sincer nu inteleg de ce nu ti-a reusit acest tort :(. Pe margine s-a ars si la mine un pic, insa in centru s-a mentinut foarte bine. Poate cuptorul tau a fost prea incins? Si eu am folosit tot un plic de budinca de la Dr. Oetker si a iesit roz, chiar m-a surprins. Data viitoare, daca mai vrei sa mai incerci acest tip de blat, poti eventual sa pui si cateva picaturi de colorant alimentar rosu, pana obtii o culoare roz. Daca spui ca blatul era crud inauntru, atunci ma gandesc ca deja era compromis, nu puteai sa-l mai insiropezi. Cat despre frisca, nu stiu ce marca ai folosit, eu folosesc intotdeauna La Dorna pentru frisca 35%. Dupa ce am lasat tortul cateva ore la frigider, compozitia de frisca si dulceata s-a intarit si nu a curs de pe tort. In rest...nu-mi dau seama ce s-a intamplat cu tortuletul tau :(.

      Ștergere
  20. M-ai cucerit cu tortuletul asta! Si eu care eram pornita sa fac de ziua mea un Red Velvet...acum o sa incerc sa fac rost de ingredient. Fie si doar pentru un tort micut :)
    Arata asa de delicat si parca imi vine sa il gust prin ecran!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Oana, daca iti place dulceata de trandafiri, atunci o sa-ti placa si tie acest tortulet. Iti spun de pe acuma insa, ca este tare parfumat, e plin de trandafiri! :) Sper sa iti iasa frumos si roz asa cum mi-a iesit si mie.

      Ștergere

Trimite-mi comentariu aici.