Turtiţe chinezeşti dulci cu dovleac şi pastă de fasole roşie 南瓜并




Desi chinezul este deschis la suflet si ar gasi in orice moment un prilej de sarbatoare, poate imprumuta cu usurinta Craciunul, Anul Nou, Sf. Valentin, (chiar si Pastele! :) ), insa cand este vorba despre Halloween, nu prea! Asta pentru ca aceasta sarbatoare implica vrajitoare, stafii, spirite rele, Necuratul, draci, morti si alte chestii de care chinezul este oripilat pe deplin! Prin urmare, chinezul "uita" de aceasta sarbatoare si isi vede mai departe de viata lui fericita. 
Nici eu nu ma dau in vant dupa Halloween, dar profit de aceasta perioada cand dovleacul este mai bun ca niciodata si va prezint unul dintre putinele dulciuri traditionale pe care chinezul le serveste cu mare placere. Despre dulciuri am mai vorbit intr-o postare pe la inceputurile blogului meu :), adica in postarea asta http://andreeachinesefood.blogspot.com/p/despre-desertul-chinezesc.html , si ca si atunci spun ca dulciurile in general sunt prajite, foarte dulci si cam ciudate pentru gustul unui european. Dar astazi va spun ca turtitele astea sunt preferatele mele. Ce-i drept, nu le gaseam prin toate restaurantele chinezesti, dar acolo unde le gaseam, comandam cate 2 portii ca sa fiu sigura ca ma satur de ele :)
Prepararea in sine, este foarte usoara, insa mai complicat este la pasta de fasole dulce. Daaa, fasole! La dulciuri! Adica asta!


Pasta de fasole dulce se gaseste in China si in America la conserve deja preparata, eu una nu am gasit asa ceva in magazinele chinezesti, asa ca mi-am preparat-o singura acasa. In China, traditional se prepara in casa, dar ca in orice timpuri moderne, mai rapida e varianta din magazin :) Ea reprezinta un fel de umplutura universala pentru dulciuri (sau inghetata! :) dar asta e un subiect pe care o sa-l tratam aparte ), asa ca luati bine aminte la pasta asta caci o sa o folosim mult si bine de aici incolo la dulciurile noastre chinezesti. :)

Revenim la turtitele noastre delicioase:



Ne trebuiesc urmatoarele:

150 g pulpa dovleac de placinta
200 g faina de orez
150 g zahar
4 lingurite seminte susan
ulei pentru prajit

iar pentru pasta de fasole:
1 cutie fasole rosie boabe (350g)
150 g zahar
1 lingurita ulei vegetal

Mai intai taiem dovleacul, il curatam de coaja si de seminte


il taiem bucati si il punem la fiert pe aburi (nu fiert in apa, nu copt!)


 intre timp pregatim pasta de fasole rosie:

scurgem bine de tot fasolea din conserva


o maruntim bine de tot in blender pana obtinem o crema. Crema obtinuta o trecem printr-o strecuratoare fina pentru a scapa de toate cojile boabelor de fasole.


acest proces necesita mai multa rabdare, insa rezultatul va fi unul bun. Dupa ce pasam toata pasta de fasole, vom obtine o pasta usor rozalie spre lila, cremoasa si foarte fina.


turnam pasta intr-o craticioara si o amestecam cu zaharul


punem craticioara pe foc si amestecam continuu, avand grija ca pasta sa nu se lipeasca de fundul craticioarei


amestecam continuu pana pasta incepe sa se ingroase


pe moment ce lichidul din pasta scade, pasta se va ingrosa si va capata o culoare rosiatica


cand pasta se ingroasa si incepe sa se lipeasca de peretii craticioarei, adaugam lingurita de ulei, amestecam bine si luam pasta de pe foc. O lasam sa se raceasca complet.


pasam cu furculita dovleacul gatit pe aburi si racit


adaugam zaharul


si apoi faina de orez


in functie de consistenta dovleacului s-ar putea sa mai fie nevoie sa mai adaugam faina de orez. Ideea e sa obtinem un aluat neted, moale si nelipicios



din aluatul obtinut formam bilute de marimea unei mingi de ping-pong



luam fiecare biluta de aluat in parte, o aplatizam cu podul palmei dupa care facem o adancitura in mijlocul ei, astfel incat aluatul sa capete o usoara forma de palariuta


in golul palariutei punem cate o lingurita de pasta de fasole rosie



inchidem palariuta dandu-i din nou forma de mingiuta de ping-pong


aplatizam usor cu podul palmei fiecare mingiuta, pana obtinem o turtita



trecem toate turtitele prin susan


dupa care le prajim in ulei incins


le scoatem pe servetele de bucatarie



le asezam pe platouase si farfurioare cum stim noi mai bine


ne minunam un pic de frumusetea lor


dupa care le savuram


textura e in felul urmator: crocante pe dinafara



aluatul este dens si lipicios, glutinos


intervine pasta de fasole rosie, ai putea jura ca e ciocolata! :)


navaleste gustul de dovleac delicios


si totul devine simfonie! :)


sper sa va placa


Enjoy!

Etichete: