Chiar daca nu a apucat sa manance o masa mai consistenta de dimineata, chinezul va suporta cu stoicism senzatia de foame pana la ora 11:30 cand va incepe pranzul, masa cea mai bogata si masa principala a zilei.
Cum restaurantele sunt extrem de numeroase in China, micii vanzatori cu tarabe incearca sa le faca concurenta, vanzand pe strada produse proaspete si gatite pe loc sub ochii cumparatorilor. Astfel, in orice moment al zilei, strazile sunt intesate cu tarabe fixe sau montate pe carucioare mari care ofera clientilor produse ieftine si accesibile.
Desi considerat frugal, micul dejun chinezesc este unul foarte caloric. In general se consuma diferite tipuri de terci din orez, care pot fi dulci cu fasole si fructe confiate sau sarate cu carne si mazare ("congee" sau englezescul "porridge")
Terci de orez cu pui si mazare (reteta curand)
sau terci de orez cu ciuperci (reteta o gasiti
AICI )
de asemenea se mai consuma oua fierte sau
omleta cu ceapa verde AICI
sau omleta cu rosii (reteta o gasiti
AICI ).
Aluaturile prajite sunt si ele foarte apreciate:
gogosele din faina de orez glutinos cu pasta de fasole rosie si susan
turtite cu ceapa verde (reteta AICI ), sau baghete prajite.
Clatite chinezesti picante cu ceapa verde si ardei iute, reteta
AICI
Produsele mai usoare care pot fi consumate dimineata sunt painicile fierte in aburi si chiflele umplute cu legume sau carne fierte in aburi. Uneori aluaturile sarate prajite sau fierte in aburi sunt insotite de sos de soia, sau chiar pasta de ardei iute.