Acum cateva zile va spuneam ca particip la concursul de pe Gustos.ro la 2 sectiuni culinare: aperitive si
feluri
principale. Odata cu participarea, a venit si interviul meu. Multumesc din suflet tuturor celor care m-au votat si m-au sustinut in acest concurs! Pentru cei care inca doresc sa ma voteze:
La sectiunea aperitive ma pot vota AICI., pentru:
Tarta
cu praz si somon afumat
Placintele
cu legume
Mingiute
cu masline si cascaval afumat
Iar la sectiunea feluri principale ma pot vota AICI, pentru:
Furnici
in copac
General
Tso's Chicken
Ciuperci
cu bambus
Cateva cuvinte despre mine gasiti direct pe site , sau il puteti citi chiar aici pe blog:
Va facem cunostinta cu Andreea Juganaru, care, fiind pasionata de
mancarea chinezeasca, a dedicat un intreg blog culinar aromelor asiatice
chinezesti.
Cum ai inceput sa ai un blog gastronomic?
Pana nu demult, a avea un blog mi se parea mai mult un moft, sau ceva la
moda si cam atat. Nu-i vedeam deloc utilitatea intr-o societate
romaneasca unde omul are mult mai multe preocupari decat sa isi faca
blog sau sa citeasca o pagina de blog. Insa aunci cand aveam nevoie de o
reteta, dadeam fuga pe net unde gaseam o multitudine de bloguri
culinare cu poze exceptionale si retete inedite. Eram ca un copil
intr-un magazin de dulciuri! Nu stiam ce sa aleg mai repede si ce retete
sa incerc mai intai! Apoi dintr-una intr-alta, am ajuns sa dau si peste
retetele chinezesti…ceea ce m-a atins la suflet. Eram si bucuroasa ca
site-urile culinare apreciaza bucataria chineza, dar si foarte mahnita
de faptul ca multi gateau mancarurile chinezesti dupa ingredientele
gasite in camara si in frigider! Atunci am simtit nevoia sa ma exprim si
sa impartasesc si altora din experienta mea culinara chineza. Asa am
inceput timid, intr-o zi de mai, cu reteta mea preferata de mancare
chinezeasca, si poze destul de uratele :). Dar, era prima mea reteta pe
blog! Pui Gongbao (Pui cu alune).
Ai vreun bucatar favorit? Care este acela?
Jamie Oliver! Ma fascineaza modul cum imbina ingredientele si
condimentele, cat de repede se misca in bucatarie, trucurile la care
apeleaza si amuzamentul cu care isi prezinta mancarurile. Apoi la
sfarsit fericirea care i se citeste pe fata atunci cand isi primeste
prietenii si musafirii la masa si cu cat drag ii serveste. Se vede de
departe cat suflet pune in tot ceea ce face si cat de mult isi iubeste
meseria.
De unde te inspiri in arta culinara: carti de bucate, reviste, emisiuni,
bloguri, site-uri?
Mare parte din retetele chinezesti le-am experimentat si gustat in China. Acolo am descoperit aromele exotice, istoria lor, modul
corect de a imbina condimentele si sosurile, faptul ca nu orice
combinatie de legume facute stir-fry se numeste mancare chinezeasca.
Totodata am realizat cat de multa cultura exista in arta culinara
chinezeasca si ca multe istorioare si legende stau la baza mancarii
chinezesti. M-am uitat la nenumarati bucatari chinezi cum preparau
retetele si m-am imprietenit cu multe chinezoaice care stiau sa gateasca
bine. De aici am „furat” multe dintre secretele prepararii retetelor
chinezesti. Retetele de prajituri si torturi le iau in general din
reviste. Pun in aplicare reteta numai daca imi place cum arata poza
respectiva!
Care a fost cel mai mare dezastru culinar pe care l-ai avut?
Au fost chiar 2 dezastre intr-unul! Acum 2 ani de Craciun, am facut o
prajitura negresa pe care am taiat-o in bucati si asezat-o pe farfurie.
Din lipsa de spatiu pe masa de lucru, am pus-o in cuptorul rece cu gand
sa o iau de acolo atunci cand va fi nevoie. Atunci cand a venit vremea fripturii, am rugat sotul sa aprinda
cuptorul ca sa pregatim friptura. Evident ca eu nu i-am spus de
prajitura, el nu s-a uitat in cuptor si...15 minute mai tarziu ne-am dat
seama dupa miros ce se intamplase! Am lasat apoi friptura in cuptor sa
se rumeneasca, timp in care mi-am sunat prietenele sa le povestesc de
intamplarea amuzanta cu prajitura coapta de 2 ori. Atat de tare ne-am
amuzat la telefon, incat am uitat complet de friptura....Era sa chemam
pompierii!
Daca ai avea un restaurant, ce profil ar avea, care ar fi
specialitatea bucatarului si unde ai vrea sa se afle din punct de vedere
geografic?
Mi-as dori sa am un restaurant unde eu sa le fac pe toate! Eu sa ma duc
sa cumpar legumele si fructele (daca as avea destul timp, le-as cultiva
eu insami!), eu sa gatesc mancarurile si dulciurile, eu sa le servesc.
Sa fie intr-o tara unde temperatura variaza intre 20-30 de grade pe tot
parcursul anului. Restaurantul sa fie mai mult ca o gradina de vara cu
multi copaci si flori, verdeata multa, cu mese de lemn incrustate, iar
in loc de scaune sa fie leagane (cam visator, nu? :) ). Iar ca idee
indrazneata, as intinde paturici pe iarba pentru cei care si-ar dori ca
masa sa se transforme in picnic. As include si meniuri speciale pentru
copii si oameni in varsta. Din partea casei sa fie limonada si ceaiuri,
mici pachetele cu fursecuri si prajiturele pe care sa le savureze acasa.
In felul acesta as sti exact ca ceea ce servesc ei este facut de mine,
le-as putea vedea reactia atunci cand servesc mancarurile, intr-un
cuvant, as sti exact cum sa-i multumesc.
Care au fost cele mai pretentioase retete gatite de tine
vreodata?
In general retetele nu mi se par pretentioase, mai mult laborioase, as
putea spune. Pretentioase sunt atunci cand contin ingrediente si
condimente care se gasesc foarte rar. Iar daca au astfel de ingrediente
care nu sunt accesibile, prefer sa nu le fac.
Ce retete ai recomanda utilizatorilor incepatori de pe
blogul tau?
Ciuperci cu bambus, Orez stir-fry cu legume, Taitei cu legume. Sunt
multe retete care se prepara foarte repede, ideea e sa respecti
ingredientele de baza si timpul de gatire.
Care este reteta ta preferata si/sau care este cea pe care o
gatesti cel mai des?
Din bucataria chineza Pui
Gongbao (Pui cu alune) si General Tso’s Chicken. Din bucataria europeana, salate si mancarurile pe baza de
legume.
Ai vreo reteta mostenita din familie, o reteta a copilariei
tale?
Sunt nenumarate! Multe le-am gustat si nu le-am facut caci mama mereu
are grija sa le pregateasca pentru noi. Toata copilaria mama a facut
prajturi si torturi de care toata lumea se minuna, mai ales ca pe
vremurile acelea nu se gasea mai nimic. Si acum stau si ma mir de unde
gasea toate ingredientele alea caci rafturile magazinelor erau toate
goale! Fursecuri, piscoturi, bezele, torturi cu ciocolata si nuci,
lebede, choux-uri...Mereu uimeam copiii si parintii lor cand duceam la
scoala de ziua mea astfel de minuni facute de mama.
Ce meniu si ce pregatiri ai recomanda pentru o masa cu
prietenii?
Toti prietenii care vin la noi vor mancare chinezeasca, asa ca as incepe
masa cu niste coltunasi chinezesti, pachetele de primavara, Pui dulce acrisor cu ananas, Porc cu morcovi si ceapa, Peste cu morcovi, telina si ciuperci iar la desert Tarte chinezesti cu ou si salata de fructe.
Daca ai vrea sa salvezi in capsula timpului cele mai tari
cinci retete, care ar fi acelea?
Nu stiu daca m-as limita numai la 5, le-as salva de fapt pe toate.
Fiecare reteta are farmecul si magia ei. Asa ca ar fi incorect fata de
ele sa fiu partinitoare.
Daca ai putea sa alegi o tara in care sa te nasti din nou,
pe care ai alege-o din punct de vedere culinar?
As alege mai multe. Dar tind spre Grecia. Grecii reusesc sa imbine atat
de frumos legumele si carnea, salatele, placintele, iar prajiturile sunt o incantare.
Care sunt restaurantele tale preferate?
Merg destul de rar la restaurante si niciodata la aceleasi, mereu caut
ceva nou. Asa ca rar m-am intors la un restaurant la care am mai mancat.
Prin urmare, nu as putea indica cu siguranta unul.
Cat de mult experimentezi in bucatarie? Respecti retetele cu
strictete?
Odata cu inceperea blogului, am inceput sa stau mai mult ca inainte in
bucatarie. In primul rand ca am inceput sa testez mai multe retete si in
al doilea rand ca am petrecut mult timp facand poze la felurile de
mancare. Si cum, pana acum am cam fost paralela cu fotografia, sunt in
stare sa fac si 300 de poze pana aleg una care imi place. Retetele
chinezesti le respect cu strictete pentru ca in primul rand respect
cultura chineza si arta culinara chineza. Sunt atat de multe mancaruri
chinezesti pe care vreau sa le prepar si sa le pun pe blog, insa nu
gasesc in Romania toate ingredientele chinezesti si acest lucru ma
supara foarte tare. Si decat sa inlocuiesc anumite ingrediente dintr-o
reteta chinezeasca sau sa nu le pun, mai bine nu fac mancarea
respectiva! La retetele non-chinezesti, (spre exemplu unele prajituri
sau fursecuri) uneori tind sa pun ochiometric faina sau zahar. Stiu ca
nu e bine, incerc sa remediez problema .
Care este cel mai frumos compliment pe care l-ai primit
pentru mancarea pe care ai gatit-o?
Am primit mai multe complimente, dar cele care ma incanta cel mai tare
sunt complimentele sotului. Pentru ca el nu mananca orice, oricand si la
orice ora. El este cel mai pretentios si cel mai mare critic al meu.
Asa ca sunt foarte fericita cand ii place un fel de mancare.
Ai trecut prin vreo intamplare amuzanta legata de
gastronomie?
Am trecut prin multe intamplari amuzante legate de gastronomie in China.
Cele mai amuzante erau acelea cand mergeam la restaurant, comandam un
fel de mancare, dar nu stiam cum arata. Sau comandam cateodata spre
exemplu „pui cu legume” insa era surpriza cand venea mancarea la masa caci nu stiam
cum o sa fie carnea de pui! Cu oase, fara oase, piept de pui, maruntaie
de pui...Odata am avut surpriza sa mi se aduca intestine de pui cu
mazare!(evident ca n-am mancat!) Si ma amuzam si mai tare cand era vorba
de deserturile chinezesti: in salata de fructe puneau maioneza,
iaurturile toate erau dulci, cu gusturi care mai de care mai ciudate
precum aloe vera, trandafiri. Si nu pot uita inghetata de mazare si cea
de fasole rosie.
Alimentatia sanatoasa este o chestiune tot mai importanta
pentru zilele noastre, suntem inconjurati de alimente nesanatoase. Ce
sfaturi, recomandari le dai tinerelor mamici pentru a-si hrani sanatos
copiii?
Nu sunt mama si nu pot da eu insami sfaturi altor mamici. Insa stiu cu
siguranta stiu ca atunci cand voi avea un copil, pe cat de mult posibil,
ii voi da mancaruri si dulciuri gatite in casa. Nu voi accepta sa
manance mancaruri semipreparate sau fast food si o intreaga serie de
chipsuri si biscuiti indopati cu E-uri si coloranti dubiosi. Acelasi
lucru este valabil si pentru sucuri: nu tot ce arata bine e si sanatos!
Care este reteta de pe blogul tau cu cel mai mare succes?
Pana mai de curand a fost reteta chinezeasca Furnici in copac, nu a avut
extrem de multe comentarii, dar a fost vizualizata frecvent, per total,
ea inca este in top. General Tso’s Chicken insa, a avut un succes mult
mai mare imediat ce am postat-o, 500 de afisari numai intr-o zi!
Ai bloggeri culinari preferati? Care sunt acestia?
Toti imi plac! Ii respect pentru ceea ce fac si pentru efortul pe care
il depun.
Ai alte pasiuni in afara de arta culinara despre care ai
vrea sa ne povesteti?
China! Este pasiunea mea si o parte din viata mea. Mi-am petrecut cei
mai frumosi ani din viata acolo. Acolo mi-am facut scoala vietii, acolo
am invatat sa am cu adevarat grija de minesi sa ma descurc intr-o societate mare si necunoscuta. Am plecat in
China cu o bursa pe limba chineza oferita de Facultatea de Limbi Straine
si sponsorizata de guvernul roman. Si desi atunci cand am plecat
cunosteam cultura, istoria, filozofia si limba chineza, cand am ajuns in
China, am avut impresia ca ajung pe alta planeta! Nu era nimic din ceea
ce imi inchipuisem eu, dar ma bucur ca a fost asa. Am avut parte de
multe surprize placute si unele putin mai placute, dar acest lucru nu a
facut decat sa ma caleasca si sa-mi dea increderea in mine. Dupa cum
zicea mama, am plecat din tara un copil si m-am intros inapoi in tara un
om mare.
Si ar mai fi o pasiune: Calatoriile. M-au fascinat peisajele din China,
m-am indragostit de plajele din Thailanda, templul Angkor Wat din
Cambogia. Am ramas uimita de grandozitatea Turnului Eiffel din Paris si
statuii Cristo Rei din Portugalia, mi-a placut enorm de mult ordinea si
politetea din Londra, m-a fascinat nisipul fierbinte din Tunisia...as
pute vorbi ore intregi fara sa ma repet despre toate locurile in care am
fost si despre cele pe care as vrea sa le vizitez.
Despre ce altceva ai vrea sa ne mai vorbesti?
Am vorbit destul despre mine. Va multumesc pentru acest interviu si va
urez succes pe mai departe!
Etichete: Unele...altele